Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Cara Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..


1. pertama login ke blogger dan buka Layout-->Edit HTML.kemudian cari kode dibawah ni.

<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>

2. Kalau dah jumpa letakkan kode dibawah ini selepasnya

<b:widget id='Label99' locked='false' title='Labels' type='Label'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:title'>
<h2><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<script src='http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/swfobject.js' type='text/javascript'/>
<div id='flashcontent'>Blogumulus by <a href='http://www.roytanck.com/'>Roy Tanck</a> and <a href='http://www.bloggerbuster.com'>Amanda Fazani</a></div>
<script type='text/javascript'>
var so = new SWFObject(&quot;http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/tagcloud.swf&quot;, &quot;tagcloud&quot;, &quot;240&quot;, &quot;300&quot;, &quot;7&quot;, &quot;#ffffff&quot;);
// uncomment next line to enable transparency
//so.addParam(&quot;wmode&quot;, &quot;transparent&quot;);
so.addVariable(&quot;tcolor&quot;, &quot;0x333333&quot;);
so.addVariable(&quot;mode&quot;, &quot;tags&quot;);
so.addVariable(&quot;distr&quot;, &quot;true&quot;);
so.addVariable(&quot;tspeed&quot;, &quot;100&quot;);
so.addVariable(&quot;tagcloud&quot;, &quot;<tags><b:loop values='data:labels' var='label'><a expr:href='data:label.url' style='12'><data:label.name/></a></b:loop></tags>&quot;);
so.addParam(&quot;allowScriptAccess&quot;, &quot;always&quot;);
so.write(&quot;flashcontent&quot;);
</script>
<b:include name='quickedit'/>
</div>
</b:includable>
</b:widget>


3. seterusnya klik preview untuk lihat hasilnya. bendalah ini akan ada di sidebar. kalau dah jadi klikla butang save..

Ok sekarang kita tengok die punya customize untuk suaikn dengan template kita..

Ini adalah setting yang asal :
  • Width is set to 240px (lebar)
  • Height is set to 300px; (tinggi)
  • Background color is white
  • Test color is grey
  • Font size is "12"

Untuk ubah ukuran tinggi dan lebar di dalam kod ini..

var so = new SWFObject("http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/tagcloud.swf", "tagcloud", "240", "300", "7", "#ffffff");


Background Color

var so = new SWFObject("http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/tagcloud.swf", "tagcloud", "240", "300", "7", "#ffffff");


Warna Tulisan

so.addVariable("tcolor", "0x333333");


Saiz Tulisan

so.addVariable("tagcloud", "<tags><b:loop values='data:labels' var='label'><a expr:href='data:label.url' style='12'><data:label.name/></a></b:loop></tags>");



Ok Selamat Mencuba!!!

Credit : Roy Tanck's

Tips² Terkait



13 Komentar:

BAI June 29, 2009 at 6:38 AM  

salam...
ana punyer blod xde pun kod yg antum ckp, mcm mana tue ek???

AlmansuQie™ June 29, 2009 at 6:54 AM  

setiap template kodnya berbeza. cuba cari kod yg hampir serupa.. ana rasa blog enta tu guna side-wrapper.

BroSKL July 10, 2009 at 9:49 PM  

kalu saya guna WP nk letak kat mana ek, tau x..?

post terbaru broSKL tips asas fotografi

Wanie July 13, 2009 at 7:32 AM  

Salam...Dh try buat tp x boleh nk save kluar error id=Label99 tu, mcm mane ye nk buat...

zarina abd malek October 12, 2009 at 4:58 PM  

bagaimana nak masukkaan bahan word yg lbh drpd 8 file dan bleh di download oleh pengguna lain

cecep g pertiwa November 27, 2009 at 6:07 AM  

tidak bisa membuat falsh, antum mengomentari widgetnya kebanyakan pada label_99

jinx skynet January 10, 2010 at 8:27 PM  

mantap gan tutorialnya....
thx yach... :)

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox