Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Cara Justify Text Di Sidebar

Biasanya text2 yang ada disidebar akan berada di posisi kiri. Memang kurang menarik. Samada text menggunakan gadget text, HTML/Javascript atau Bloglist. Kita boleh justifykan text tersebut dengan beberapa cara. Ada 3 cara yang biasa Ana gunakan. Sebenarnya nak jawab soalan Man di Cbox ni..

man: tuan, mcmana nk buat text yg kita create dlm gadget supaya center alignment atau justified? text nmpak xmnarik sbb tersandar sebelah kiri je...


Ok...kita boleh justify pada semua text di sidebar atau pada widget2 tertentu saja. Kalau nak justifykan semua, cari kod berikut dalam Edit HTML Antum.

.sidebar {
......
......
text-align:justify;
}


Tambah saja kod merah seperti diatas.

Kalau nak justifykan pada widget tertentu, boleh pilih 2 cara ni.

Antum bukak Layout => Add a Gadget. Pilih HTML/Javascript atau Text. Masukkan kod merah seperti contoh dibawah.

<div style="text-align: justify;">The Al-Qur'an is fully Approved by THE MINISTRY OF HOME AFFAIRS MALAYSIA (KDN) with assistance from THE DEPARTMENT OF ISLAMIC DEVELOPMENT MALAYSIA (JAKIM)
(Ref. No. KDN.Q.03/914/2.3/Q/77/98)</div>


Cara kedua ni pening sikit yer..Kalau susah guna aje 2 cara diatas. Masuk ke Edit HTML dan cari id untuk widget text Antum.. Lihat contoh.

<b:widget id='BlogList1' locked='false' title='' type='BlogList'/>
<b:widget id='HTML2' locked='false' title='Laman Pilihan' type='HTML'/>
<b:widget id='Text3' locked='false' title='Hadis' type='Text'/>


Text merah tu contoh id untuk BlogList Widget. Biru untuk id HTML/javascript. Ungu untuk gadget text.

Jika sudah dikenalpasti widget yang ingin dijustifykan, tambah kod begini sebelum kod ]]></b:skin>.

#BlogList1 {
text-align:justify;
}
atau

#HTML2 {
text-align:justify;
}
atau

#Text3 {
text-align:justify;
}



Preview dan lihat hasilnya.. Kalu jadi save la.

Ok selesai, harap membantu. Pilih mana2 cara yang mudah. Selamat mencuba!!

Tips² Terkait



3 Komentar:

CyberBoy December 9, 2009 at 3:47 PM  

bravo kepada mansuqie..blog ni memang penuh dengan ilmu bermanfaad...teruskan usaha ye bro..

NahWaL February 19, 2010 at 2:37 PM  

terima kasih banyak2.. =)

Dewa Poker August 12, 2016 at 4:14 PM  

sudah mengerti min ..
Thx yah informasinya. Good Luck

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox