Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Membuka Link&Label Di Window/Tab Yang Baru

Ana ingat xde cara untuk buka link&label di window/tab yang baru.. Tengah jalan2 terjumpa satu cara yang sangat mudah. Ana biasa la guna untuk buka gambar atau link di posting.. Ini dia bendalahnye { target='_blank' }. Rupanya boleh tambah bendalah ni untuk buka link&label di window yang lain..Ok ini caranya.

1. Loggin ke Blogger => Layout => Edit HTML". Jangan lupa tandakan pada kotak Expand Widget. Kalau nak selamat download full template dulu yer.

2. Untuk Link sila cari kode dibawah. Pastikan kode yang betul..Perhatikan yang berwarna biru, ni yang default. Kalau Antum dah tukar sila cari tajuk link tersebut. Kemudian tambahkan yang berwarna merah sepeti kode dibawah.


<b:widget id='LinkList1' locked='false' title='Links' type='LinkList'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:title'>
<h2><data:title/></h2></b:if>
<div class='widget-content'>
<ul>
<b:loop values='data:links' var='link'>
<li><a expr:href='data:link.target' target='_blank'><data:link.name/></a></li>
</b:loop>



3. Untuk Label pulak sila cari kode dibawah. Caranya sama jugak. Tengok kode ini betul-betul. Tambahkan yang berwarna merah.


<b:widget id='Label1' locked='false' title='Labels' type='Label'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:title'>
<h2><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<ul>
<b:loop values='data:labels' var='label'>
<li>
<b:if cond='data:blog.url == data:label.url'>
<data:label.name/>
<b:else/>
<a expr:href='data:label.url' target='_blank'><data:label.name/></a>
</b:if>
(<data:label.count/>)
</li>
</b:loop>

Tips² Terkait



3 Komentar:

PKG JOHOL February 19, 2009 at 5:29 PM  

Assalamualaikum ... Admin
Saya nak tanya .... cam ner admin buat blog yang banyak frame? Dalam frame ada frame lagi ...

AlmansuQie™ February 19, 2009 at 11:20 PM  

senang saje..editla kod HTML nye.. caranya letakkan border pada bahagian yang nak diframekan

free download lagu indonesia dan lyric lagu Indonesia November 15, 2009 at 12:33 PM  

Asalammu'alaikum,,
mau tanya nih. kalau mau paste code nya diatas setelah code apa??
salam sahabat dari Indonesia

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox