Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Memasang Emoticon Di Post Entry

angelnerdpokpokcallmeadacalltensionbabaiaroundtandukbusukdiammerajukgilesetansigh
gelakgulingjelirtepuktangansoalnangihputuscinteciumxpastisedihsenyumkenyitkenyitmaludoaduitsembahcelebratetakbole

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Kalau nak emoticon lain Antum boleh ke Chokilala.com. Disana ada macam² emoticon yang comel dan menarik. Chokilala memang pandai buat emoticon. Ok untuk yang ini, caranya begini..

Tutorial ini memerlukan kepada langkah berikut:-

1. Menggunakan Web Browser Firefox, mesti guna Firefox, yang lain tak boleh.. nak pulak IE yang kurang best tu. Maka bertukarla ke Firefox. Download Sini. Pastikan sudah menggunakan Firefox untuk step seterusnya.

2. Memasang Add-ons Greasemonkey. Kalau belum Install Disini. Senang aje. Ikut arahannya. Bila selesai, akan muncul icon kepala monyet yang berjambul dibawah.

3. Seterusnya install script emoticon Yahoo! Messenger dengan mengetik Script Ini. Bila keluar satu kotak, klik pada Install.

Ok selesai.. Emoticon sudah wujud di post editor Antum. Selamat beremosi dalam menulis.sengihnampakgigi

Tambahan: Kalau gambar di posting Antum telah diborderkan, maka setiap emoticon yang ditampilkan akan berserta dengan border. Untuk hilangkan border tersebut, tambahkan kode ini sebelum ]]></b:skin>

img.emoticon {
border: 0;
}


Tips² Terkait



22 Komentar:

chokilala February 16, 2009 at 12:47 PM  

thanks for the linkback :)

Fun Muffin on da Net March 25, 2009 at 9:08 AM  

Salam, nape dah buat tp x kluar pun? :((

AlmansuQie™ March 25, 2009 at 10:46 AM  

dah ikut seme step betul2 ke?cuba tgk icon greasemonkey kat bawah kanan tu..pastikan enable

Fun Muffin on da Net March 25, 2009 at 11:15 AM  

sume dah follow, monkey pun senyum tp bile nak posting xde gak kuar sebarang emo

AlmansuQie™ March 25, 2009 at 5:44 PM  

emm..kat post editor tu,klik pada compose. jgn duk kat bahagian edit html tau..sampai bila pun xkan kuar..

Fun Muffin on da Net March 26, 2009 at 3:06 AM  

Dah buat pun xde. Huhuu, sedihnye. Adakah kerana Blogger?

AlmansuQie™ March 27, 2009 at 12:48 AM  

wallahua'lam...xpe jgn sedih, cuba lg sampai boleh..jgn putus asa yer ;)

mujahidahputeri July 7, 2009 at 4:30 PM  

salam.knp ye,bl ana nak letk emoticon kat sebelh perkataan yg ana nak xjd,ia bkumpul kat bwh posting...sume emoticon tu xkan dok seblh pkataan tp bkumpl kat bwh sekali

atashinci_83 August 7, 2009 at 9:44 AM  

sya dah copy tp msih xleh..npe yer? 8-}

isti August 21, 2009 at 7:14 AM  

tips - tipsnya bagus, mau aku praktekin sekarang.

aMi September 12, 2009 at 9:25 PM  

kenapa ye icon tu x kluaq pun kat post editor w/pun greasemonkey sblh bwh kanan tu dah enable??

03agoenk May 7, 2010 at 6:39 PM  

uda saya coba tapi kok ga bisa ya???
semua uda saya ikuti sesuai petunjuk, tp tetap aja ga bisa.....

wany June 3, 2010 at 5:08 AM  

salamm.. sayaa try pun xjd juga.. naper yer?

nisa sanjaya November 18, 2010 at 8:55 PM  

emot YM emang keren2 dah, nice post :)

toromorphosis November 18, 2010 at 9:04 PM  

klo wordpress gimana yya masang kaya ginian :((

Jefry November 30, 2012 at 9:51 AM  

keren ni emotionnya
nice share

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox