Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Cara Membuat Recent Comments

Hari ini kita nak buat "RecentComments" pulak.Apa tujuan kita pasang bendalah ni?? Jawapannya mudah, untuk mengetahui komen terbaru dari pengunjung kita. Kita boleh letak di halaman utama, biasanya disidebar.Ok ni caranya...

1. Loggin ke Blogger=>"Layout=>Add Gadget=>HTML/JavaScript" dan tambahkan kode berikut ke dalam kotak content..

<script style="text/javascript" src="http://www.geocities.com/almansuqie08/comments.js"></script><script style="text/javascript">var a_rc=10;var m_rc=false;var n_rc=true;var o_rc=40;</script><script src="http://YourBlogName.blogspot.com/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=showrecentcomments"></script>



2. Angka 10 adalah bilangan komen yang akan ditampilkan. Tukar YourBlogName kepada nama blog anda.Ok Siap...

Tips² Terkait



6 Komentar:

cahayahati November 22, 2008 at 6:54 AM  

Assalamualaikum..
Terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu..
soalan saya..macam mana kalau kita nak letak komen pada setiap entri?..

abu rifaie November 24, 2008 at 1:49 AM  

waalaikumussalam..Ana dah buat entri khas tuk enti..:)

PKG JOHOL February 12, 2009 at 6:14 PM  

Alhamdulillah ... ok semuanya.
Ada bebeapa soalan nak tanya.

1. cam ner nak buat cam tips archive : yang ada 3 menu -blogger - umum - komentar
tq

AlmansuQie™ February 12, 2009 at 8:06 PM  

Ana dah buat tips utk tu..pergi ke Cara Membuat Menu Tab View

future phenomenon June 8, 2009 at 9:43 AM  

thanks...
dah buleh guna..fuh2, baru tadi fikir nak ada recent comment kat blogspot, tapi tak de..

last2 jumpa laman sesawang tuan...well..thanks

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox