Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Cara Memasang Chat Box

ChatBox atau Shoutbox..satu ruang untuk berkomunikasi diantara tuan blog dengan pengunjungnya. Ada macam² jenis chatbox yang biasa digunakan oleh blogger, antaranya Cbox, ShoutMix, Oggix, Tag-World, GoogleTalk dan lain².

Ok harini Ana nak buat tutorial khas untuk Cbox. Sebab Ana sendiri pun guna cbox, dan juga untuk yang bertanya. Ok caranya..

1. Masuk ke laman ini. Klik Cbox ni.


2. Klik pada Get your own free Cbox now! atau sign up di atas untuk daftar akaun.

3. Isikan maklumat di ruangan ini.. dan klik Create my Cbox jika selesai. Gambar dibawah akan muncul jika Antum sudah berjaya daftar.

4. Seterusnya Daftar masuk kedalam akaun menggunakan username dan pasword yang Antum create tadi.. Kalau boleh pasword ni sentiasa diingati.


5. Untuk mendapatkan kodnya klik pada publish!. Jika mahu menukar warna cbox ini klik pada Look & Feel => Edit Style.

6. Copy kod yang diberikan dan paste kedalam blog. Pergi ke bahagian Layout => Page Elements => Add a Gadget => HTML/Javascript.

Ok siap...!

p/s: Kalau nak edit color Cbox ini setelah ditambah di blog, cukup sekadar menekan butang save dan refresh blog Antum tanpa memasukkan kod yang baru.


Tips² Terkait



12 Komentar:

youngz August 14, 2009 at 10:22 AM  

koq gak bisa yaaaaa.... udah dicoba berkali" tapi gak bisa di save di HTML/javascript

AlmansuQie™ August 14, 2009 at 4:46 PM  

koq jadi begitu..
kasi coba lagi.. sampai pusing 8-}

LENSA KEHIDUPAN November 21, 2009 at 10:39 PM  

ermmm ana pn sama ustaz...xleh gk la nk save di HMTL/javascript...nk tanye..lps add a gadget,pilih add your own ke?

Mantra January 23, 2010 at 6:40 PM  

Salam,

Tidak dinafikan fungsi cbox semakin hari semakin famous dan semakin penting. Boleh dikatakan kebanyakan blog sekarang mempunyai cbox.

Tahniah atas tutorial yang sangat mudah diikuti :)

semutbengkok January 31, 2010 at 5:15 AM  

makasi Hbib/Ustadz atas masukannya!! uda dilaksanakan!! salam kenal dari blogger penu semangat

Obat Herbal February 25, 2010 at 5:21 PM  

hmmm tutorialnya gampang banget nihh untuk di aplikasiin,,

ths ya salam kenal

Jamiel_muhammad April 5, 2010 at 5:33 PM  

Thanks atas infonya,,,aku baru di dunia blog,,jadi info yg kamu kasih manfaat bgt buat aku....

Anonymous,  June 16, 2010 at 5:35 AM  

kalo orangnya mau chat balesnya gmana?

LABDCCTUBA January 14, 2011 at 11:27 AM  

Thank

udh ane cba, tapi ane bingung,,??????
gmn cara balasnya

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox