Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Background Pada Posting

Banyak tujuan kita memasang background pada post entry, antaranya untuk mencantikkan setiap entry dan menonjolkan kalimah2 yang penting untuk pengunjung. Ada dua bentuk background yang boleh kita gunakan, background berwarna dan bergambar.

Lihat contoh:

Untuk background berwarna:-

Contoh Penulisan Disini....
Contoh Penulisan Disini....
Contoh Penulisan Disini....

Ini kod untuk background berwarna.

<div style="background:#FFFFCC; border:1px dotted #F5003D; padding:5px;">
Contoh Penulisan Disini....
</div>


kod merah adalah warna background dan border. Kod warna DISINI.

Untuk background bergambar pula:-

Contoh Penulisan Disini....
Contoh Penulisan Disini....
Contoh Penulisan Disini....

kod untuk background bergambar.

<div style="background:url(http://i302.photobucket.com/albums/nn113/aburifaie/green_backgroundcopy.jpg); padding:5px;">Contoh Penulisan Disini.....</div>


Gantikan text merah dengan alamat gambar Antum

Siap....Selamat mencuba

Tips² Terkait



10 Komentar:

Romli Daud April 18, 2009 at 6:15 AM  

Tuan,nak buat backgroung macam mana..??

AlmansuQie™ April 18, 2009 at 8:03 AM  

:-/ .. yg ni bckground tuk post...

Romli Daud April 19, 2009 at 6:00 AM  

Kalu nak buat background macam mana...boleh ajar ke.??

rue_3tee August 7, 2009 at 5:47 PM  

code nie letak time add new post ye??

aL August 9, 2009 at 12:25 PM  

mantap mas..!
makasih infonya, mau di coba dulu

6201,  August 27, 2009 at 8:38 AM  

ustaz, kode ni nak buh kat na?

AlmansuQie™ August 27, 2009 at 9:29 AM  

kat post editor la...

bahagian kod html..jgn tambah kat compose nati susah.

mely January 25, 2010 at 10:45 AM  

camne nak wat gambar tu jadik besar? maksud saye nak wat die jadi strech... saye dah wat tp gmbar die jadi satu2..........

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox