Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Membuat Horizontal Link List/Label

Hari ini nak kongsi dengan Antum cara nak jimatkan ruang sidebar kita dengan membuat "Horizontal Link List/Label". Tau kan rupanya?? Macam gambar dibawah. Jom layan..


1. Loggin ke Blogger => Layout => Edit HTML. Cari kode dibawah.

.sidebar ul {
display:inline;
}

.sidebar li{
display:inline;
}



2.Kekadang ade kode yang digabungkan terus macam ni.

.sidebar ul li {
display:inline;
}



3. Tambah kode warna merah tu yer.. Cara ini akan terkesan untuk semua link list termasuk Archive dan Label.

Ok sekarang kita nak khususkan untuk satu2 link saja.. (Abaikan yang diatas sekiranya Antum memilih cara dibawah).

1. Pertama untuk link list. Cari kode dibawah.

<b:widget id='LinkList2' locked='false' title='My Blogs' type='LinkList'>


Text merah tidak semestinya dalam tulisan diatas.. Kekadang rupa lain yer.. Kalau nak senang, tengok tajuk link yang kita tulis di sidebar tu, contoh yang color biru tu.. Dah jumpa tambahkan kode merah dibawah dalam bahagian sidebar.

/* Sidebar Content */

#LinkList2 li{
display:inline;
}



2. Ini untuk Label pulak..Antum cari guna cara sebelum ni..sama je.. kenalpasti dah tambahkan di bahagian sidebar.

/* Sidebar Content */

#Label1 li{
display:inline;
}



Ok Siap..Alhamdulillah

Tips² Terkait



2 Komentar:

ghost_MaR December 9, 2008 at 5:51 AM  

code d'atas tuh berkesan cuma kesan dia turut kelihatan di archive / arkib entry ... buruk plak nengoknya ... ada pa per penyelesaian ???

Syukran Jazilan =)

abu rifaie December 9, 2008 at 6:00 AM  

heheh..mmgla akan jadi camtu..nati sat ana wat yg baru..

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox