Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Cara Membuat Menu D-Tree

Assalamualaikum..Antum tau ape menu Dtree (D-Tree) ni? Ha macam gambar dibawah tu, kekadang kita nampak ada sesetengah orang menggunakannya di dalam blog. Menu ni kira macam pokok la, ade cabang2. Kalau kita buka windows Explorer pun ada.

Menu Dtree ini sesuai digunakan kalau kita memiliki jumlah posting yang banyak, Kira boleh la menjimatkan ruang di sidebar kita.

Ok jom kita tengok cara membuatnya:

1. Login ke Blogger, kemudian pilih "Layout => Edit HTML"
2. Pastu letakkan kode dibawah sebelum kode </head>

<link rel="StyleSheet" href="http://www.geocities.com/almansuqie08/dtree.css" type="text/css" />
<script type="text/javascript" src="http://www.geocities.com/almansuqie08/dtree.js"></script>



3.Dah siap klik butang "Save".

4. Next pergi ke "Layout=>Page Element=>Add a Gadget => HTML/Javascript". dan tambahkan kode ini ke dalam kotak content..Pastu Antum isila ape2 title yang Antum suka then save.

<div class="dtree">
<script type="text/javascript">
<!--
d = new dTree('d');
d.add(0,-1,'My example tree');
d.add(1,0,'Node 1','link.html');
d.add(2,1,'Node 1.1','link.html');
d.add(3,2,'Node 1.1.1','link.html');
d.add(4,3,'Node 1.1.1.1','link.html');
d.add(5,0,'Node 2','link.html');
d.add(6,5,'Node 2.1','link.html');
d.add(7,5,'Node 2.2','link.html');
d.add(8,0,'Node 3','link.html');
d.add(9,0,'Node 5','link.html');
document.write(d);
//-->
</script>
</div>



5. Dah siap?? Ok perhatikan script diatas.

#"My example tree" adalah tajuk menu. Boleh Ditukar sesuka hati.
#Tukarkan text "link.html" dengan link korang (tajuk post).
#Angka yang pertama mesti unik dan tidak boleh ada yang sama (d.add(1,0,’Node 1’,’link.html’);
#Angka yang kedua merupakan cabang dari angka pertama (perhatikan angka-angka yang memiliki warna sama).
#Kalau tak faham boleh tengok susunan DTree yang ada di sidebar Antum.

Selamat mencuba!!

Tips² Terkait



1 Komentar:

rue_3tee August 7, 2009 at 2:36 PM  

nape xjadi ye D-tree nie??

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox