Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Pasang Star Rating Pada Posting

Ingin tahu rating sesuatu post dalam blog kita, boleh pasang widget ni. Seperti dibawah post ini ada lima bintang warna kuning. Kalau rasa post ni bagus boleh la bagi bintang skit. Ok ini disediakan kod javascript untuk ditanam dalam template. Caranya..

1. Macam biasa dalam kedaan Loggin. Edit HTML. Tanda pada kotak Expand Widget Template. Cari kod berikut.

<p><data:post.body/></p>


2. Dah jumpa, tambahkan kod berikut tepat dibawahnya.

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<script language='JavaScript'>
var OutbrainPermaLink=&#39;Your-Post-Permalink-Here&#39;;
var OB_demoMode = false;
var OB_Script = true;
</script>
<script src='http://www.geocities.com/almansuqie/limabintang.js' type='text/javascript'/>
</b:if>


3. Tambahan: Kod <p><data:post.body/></p> kemungkinan sudah berubah atau tiada lagi sekiranya Antum gunakan Read More. Tapi jangan kecewa, cuba cari tulisan Read More tu. Tambahkan kod diatas diakhir kod Read Morenya.

4. Dah siap klik save..

Tips² Terkait



6 Komentar:

gurindam rasa June 6, 2009 at 9:26 PM  

salam, xjadila.. sebb mgkin sy xphm kot.

ok,enta ckp cmni kan 'Tambahkan kod diatas diakhir kod Read Morenya.' kod yg mn 1?

ini ke p data:post.body p

atau kod 5 bintang tu? dua2 sy cube tp xjd.sebb sy dh bt read more tu dlu. apepn thanks.waiting u reply.

gurindam rasa June 6, 2009 at 9:30 PM  

oh maaf, rupenye sy x try click kt read more utk tgk full post. rupenye ok je. tima ksh ya. so useful blog tips. moga Allah merahmati enta.

AlmansuQie™ June 6, 2009 at 9:43 PM  

wasalam..hehe xsempat nk jawab.
alhamdulillah jadi..

yani January 29, 2010 at 7:02 PM  

saya pakai cara untuk Pasang Star Rating Pada Posting kenapa tidak bisa ya?

Haditia Pratama June 28, 2010 at 2:53 AM  

tak ade lah star ntu dalam post i neh . .
macem mane kah nak betul kan ntu ?

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox