Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Cara Membuat Dropdown Menu

Dropdown Menu...sesuai untuk blog yang diisi dengan link yang banyak. Sampai panjang bebenor jadinye, nak² pula template yang satu sidebar. Puas Ana nak scrool je kebawah.sengihnampakgigihehe. Bila sidebar panjang maknanya posting pun banyakla kene show, bila posting lebih dari 7 biasanya akan lambat nak loading..ok melarat pulak..sembah



Ini bentuk dropdown menu, caranya begini..

1. Loggin => Layout => Page Elements => Add a Gadget => HTML/Javascript. Tambah kode berikut dalam content.

<select onChange="document.location.href=this.options[this.selectedIndex].value;">
<option value="0" selected>Arsip Blog</option>
<option value="Links 1">Text 1</option>
<option value="Links 2">Text 2</option>
</select>



2. Gantikan text merah dengan link kamu. Text biru tajuk link tu..Lihat contoh:-

<select onchange="document.location.href=this.options[this.selectedIndex].value;">
<option value="0" selected="selected">Tips² Blogging</option>
<option value="http://almansuqie.blogspot.com/">AlmansuQie</option>
<option value="http://almansuqie-tips.blogspot.com/2009/01/cara-memasukkan-senarai-link.html">Cara Memasukkan Senarai Link</option>
<option value="http://almansuqie-tips.blogspot.com/2009/01/menambah-efek-salji.html">Menambah Efek Salji</option>
<option value="http://almansuqie-tips.blogspot.com/2008/12/cara-membuat-kotak-search.html">Cara Membuat Kotak Search</option>
</select>



Hasilnya seperti diatas..

3. Kalau nak tambah link lagi, tambah kode ini sebelum kode </select>

<option value="Links 2">Text 2</option>



4. Link² ini akan dibuka di laman yang sama. Kalau nak buka di laman yang baru, cuma gantikan kode berwarna ungu dengan kode di bawah.

<select onchange="javascript:window.open(this.options[this.selectedIndex].value);">



Tips² Terkait



6 Komentar:

PKG JOHOL February 14, 2009 at 5:47 AM  

Assalamualaikum Admin ...

Terima kasih di atas tips yang diberikan. Bagaimanakah hendak mewarnakan dropdown menu serta fontnya sekali. Takkan ler warna hitam dan putih saja.

AlmansuQie™ February 14, 2009 at 8:33 AM  

waalaikumssalam..setakat ni belum jumpa lg yg blh dicolor..klu ade ana update nti k..

Aqilah ; Qil February 18, 2009 at 3:17 AM  

Your blog is fun!! And Thanks yea!! Keep it up..

Belajar dunia & akhirat February 15, 2010 at 9:34 AM  

top lah,,,,,,Terus kasih tips-tips yang laen
salam dri Kopas, Wassalam

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox