Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Cara Membuat Menu Tab Vertical



Sebelum ini Ana ada posting cara membuat Menu Horizontal. Hari ini Ana kongsikan cara membuat Menu Vertikal (memanjang kebawah) pula. Seperti gambarajah diatas.

1. Loggin ke blogger. Pada halaman Layout pilih Edit HTML. Masukkan kod dibawah sebelum ]]></b:skin>


/*Vertikal Menu
---------------------------------*/
.vertikalmenu{
list-style-type: none;
margin: 0;
padding: 0;
width: 180px; /* Lebar Menu vertikal*/
}
.vertikalmenu li{
border-bottom: 1px solid white;
}
.vertikalmenu li a{
background: #000000 ; /*Warna background Menu Vertikal*/
font: bold 13px "Lucida Grande", "Trebuchet MS", Verdana;
display: block;
color: white;
width: auto;
padding: 5px 0;
text-indent: 8px;
text-decoration: none;
border-bottom: 1px solid black;
}
.vertikalmenu li a:visited, .vertikalmenu li a:active{
color: white;
}
.vertikalmenu li a:hover{
background-color: #737373; /*Warna Background bila Mouse diarahkan*/
color: white;
border-bottom: 1px solid black;
}


2. Perhatikan kod2 berwarna merah. Tukarkannya bersesuaian dengan blog Antum. Kod warna Disini. Setelah selesai klik butang save.

3. Seterusnya beralih ke bahagian Page Elements. Di bahagian sidebar, klik Add a Gadget => HTML/Javascript. Masukkan kod berikut.

<ul class="vertikalmenu">
<li><a href="/">» HOME</a></li>
<li><a href="http://almansuqie-tips.blogspot.com">» AlmansuQie Tips</a></li>
<li><a href="link kedua">» Al Quran & Sunnah</a></li>
<li><a href="link ketiga">» Peribadi</a></li>
<li><a href="link keempat">» Hadis 40 AnNawawi</a></li>
<li><a href="link kelima">» Himpunan Doa</a></li>
</ul>


4. Gantikan text2 berwarna merah dan biru. Selesai..

Tips² Terkait



9 Komentar:

HaFez94 March 20, 2009 at 11:23 AM  

THANX FOR INFO..
I LIKE THIS SITE...
terima kasih..
hanya ALLAH sahaja yang membalas jasa baik abang..

Mas-Bakrie April 29, 2009 at 12:24 PM  

Thanx for info Alman..ana dah berjaya buat tab macam ni. tapi ana nak tanya cara nak publish posting di bahagian tab ni gimane care. ana pusing nih. Bila ana tengok di blog http://lutfi-rifai.web.net sama http://tutorialgratis.net seronoknya mereke, tapi knape ana tak bjaya buat publishnye. Plis help me

AlmansuQie™ April 29, 2009 at 12:57 PM  

Mas mahu buat yang ini ke?? cuba klik link dibawah.

Cara Membuat Menu Tab View

Restu Muafakat July 5, 2009 at 5:56 PM  

tuan, sebab apa saya punya menu tab ada simbol macam kotak berselang dgn tab? pls visit my under construction blog easyreadquran.blogspot.com

why_snu August 31, 2009 at 3:40 AM  

lo bikinnya di widget WP gimana caranya x...........

Anonymous,  November 7, 2009 at 7:33 AM  

Salam..
Gantikan text2 berwarna merah dan biru. Selesai..
boleh ajarkan tulisan tu digantikan dengan apa?

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox