Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Memasang Auto Read More ( Terbaru)

Read More atau baca selanjutnya kali ini sangat mudah dan tidak memeningkan. Tidak seperti sebelum ini yang memerlukan kita menggunakan kod <span class="fullpost"> atau <span id="fullpost"> untuk memotong entri. Ramai jugak yang tanya Ana bab tanam kod tu, ramai xberjaya.

Read More terbaru ni canggih sikit, kerana pemotongan entry dilakukan secara automatik tanpa perlu memasukkan kod. Dan lagi, Read More ini boleh menampilkan gambar pertama yang ada dalam entri tu diawal entri, walaupun gambar tersebut berada di tengah atau dihujung. Ok tak nak terang banyak2, kita cuba terus.04. Ini contoh Auto Readmore yang Ana buat kat satu blog.

Sebelum kita mula, pada yang dah guna Read More sebelum ni, pastikan remove kod2nya terlebih dahulu. Kalau rasa nak pakai Auto Read More ni la. Kalau malas xyahla.10

1. Cara Membuat Read More
2. Cara Membuat Read More v2


i. Ok ini caranya. Masuk ke Edit HTML. Tanda pada kotak Expand Widget Template yer.

ii. Tambahkan kod dibawah sebelum kod </head>.

<script type='text/javascript'>
var thumbnail_mode = "float" ;
summary_noimg = 250;
summary_img = 250;
img_thumb_height = 120;
img_thumb_width = 120;
</script>
<script src='http://www.geocities.com/almansuqie/autoreadmore.js' type='text/javascript'/>


iii. Keterangan kod diatas. Kod2 merah boleh diubah ikut selera masing2.

var thumbnail_mode = "float"; (Kedudukan gambar thumbnail.("float") disebelah kiri. Kalau xmau ganti dengan ("no-float").
summary_noimg = 250; (Jumlah huruf yang ingin ditampilkan tanpa gambar thumbnail.)
summary_img = 250; (Jumlah huruf yang ingin ditampilkan beserta gambar thumbnail.)
img_thumb_height = 120; (Tinggi Gambar)
img_thumb_width = 120; (Lebar Gambar)


iv. Seterusnya cari kod berikut. Gunakan Ctrl+f untuk lebih cepat.

<data:post.body/>


v. Dah jumpa? Gantikan/Replace dengan kod dibawah.

<b:if cond='data:blog.pageType != "item"'>
<div expr:id='"summary" + data:post.id'><data:post.body/></div>
<script type='text/javascript'>createSummaryAndThumb("summary<data:post.id/>");</script>
<span class='rmlink' style='float:left'><a expr:href='data:post.url'>READ MORE - <data:post.title/></a></span>
</b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><data:post.body/></b:if>


vi. Tulisan READ MORE - diatas boleh diubah. Nak tulis baca lagi ke, ape ke, silakan. Kalau xnak ade tajuk lepas tulisan Read More tu, buang kod ini <data:post.title/>.

vii. Boleh preview dan lihat hasilnya. Kalau dah menjadi klik tombol Save tu.

Selamat Mencuba.

Sumber: o-om.com

Tips² Terkait



30 Komentar:

kembara May 25, 2009 at 8:59 PM  

salam....
mannntopp..
okeh..sudah mencuba..
TQ sifu...
last2 runtuh jugak ar blog ana..asyik cuba mencuba jerk,,,=))

AlmansuQie™ May 26, 2009 at 2:12 AM  

wasalam..
xpe biasakan mencuba, xkan runtuhnye blog tu insyaallah. Backup template tu penting.

deeb May 26, 2009 at 12:00 PM  

X berjaya sudahnya. :(( Kene usaha lagi nampaknya!

Yot | is | Yati May 27, 2009 at 9:33 AM  

Dah Buat. Alhamdulillah jadik..takde la sakit mata sangat nak baca n scroll down. thank u!!!

Muhammad Syazwan Bin Mohd Safain June 23, 2009 at 7:19 AM  

slm,bro...nak tnye!!
knape sy wat x jd...psl bile smpai step ke-4 kod die sy x dpt cari aa!
so,cmne aa?
hrp boleh mmbntu...

jundullah.world19@gmail.com

AlmansuQie™ June 23, 2009 at 7:39 AM  

cuba cari

<p><data:post.body/></p>

syuk88 June 28, 2009 at 6:34 PM  

salam.. ana nak mintak tolong enta skit ni..
ana dh cuba (< data : post . body / >) tp bila preview dia kata dia kata da masalah nk buka blog tu.. knapa ya.. boleh enta bantu..

renjer06 July 5, 2009 at 9:56 AM  

Assalamualaikum

Terima kasih kerana sudi berkongsi Ilmu. Kod yang diberi memang berguna. Sekali lagi Terima kasih. Moga usaha sahabat diberkati Allah.:D

Ejay July 13, 2009 at 7:47 PM  

very useful...
appreciate your effort
tx so much!

ken_Tank91 July 16, 2009 at 1:28 PM  

terima kasih r....
akhirnya bru jadi....lega rasanya...
memang bagus info ney...
baru blog mantop....huhuhuhu

mukhlis77 July 20, 2009 at 6:08 PM  

Asalamualaikum tuan guru..
terima kasih kerana memberi ilmu yg berguna..

Supriyani July 29, 2009 at 6:04 AM  

salam...
terima kasih di atas ilmu yg berguna ini...
sy dah cuba n berjaya, tetapi ada beberapa post dlm blog sy tdk boleh dibaca (hanya tertera kod2 sblm READ MORE)..
bgaimana sy nak hilangkan READ MORE tu dlm blog sy (sy terlupa nak bt backup template kerana terlalu excited nk cuba ilmu bru ni)

maaf. menyusahkan...n terima kasih

.amrihalim. August 5, 2009 at 7:44 PM  

menjadi!!
thanx 4 your tunjuk ajar!!

Jamilah Mohd Norddin August 11, 2009 at 11:40 AM  

Terima kasih.. Dapat belajar menggunakan HTML.. Bagus3..

EL August 15, 2009 at 6:04 PM  

Aslmkum..alhmdulillh & tahniah atas usaha anda mndidik di alam siber nih..seronok bila dah mula tau mcm2..Brulah x jmu nak update blog sndiri.. ;) Coming soon sy akn explore facebook lak..smoga blog ni sntiasa awk update k! :D

mustaqim October 7, 2009 at 3:41 PM  

SALAM..
TQ VERY2 MUCH USEFUL TUTORIAL ANA BUAT MENJADI ALHAMDULILAH..
TERIMA KASIH YA USTAZ...

ALAM October 7, 2009 at 3:43 PM  

SALAM..
TQ VERY2 MUCH USEFUL TUTORIAL ANA BUAT MENJADI ALHAMDULILAH..
TERIMA KASIH YA USTAZ...
#comment atas silap sorry sebab link x boleh buka
tq sekali lagi ustaz

October 31, 2009 at 6:47 AM  

salam
knape ana punye x menjadi.
die ada keluar READ MORE.
tp word die xjd 250.
die mesti keluar yg full juga.

tolonglah ana. :((

Rhino de Onirehira January 7, 2010 at 12:54 PM  

assalamualaikum,, jazakalloh untuk tips nya,, ana from indonesia. kita bersaudara

BB April 10, 2010 at 11:01 PM  

Maaf... kiranya dpt bantu sy krn masalah saya sama seperti pembaca di atas..read more tu keluar tp masih tak jadi..
Terima kasih..

sahabat,  June 29, 2010 at 8:22 AM  

salam,ana nak tya,mcmna ye nk buat readmore dlm satu lampiran2 keluar semua artikal,ana sblm ni dh try buat tp keluar 5 artikal je..

Amirah Madihah July 12, 2010 at 10:16 AM  

SALAM..sy da cube buat auto read more ni..kalo nak tulis post..terus tulis ke atau perlu buat space?

Supriyani September 18, 2010 at 11:02 AM  

susah jgk yer nak buat (almaklumlah,tk reti sgt dlm bab2 ni..atau sy yg tk faham arahan?huhu)...dh cuba byk kali tp tk berjaya =(

sufi October 2, 2010 at 3:24 PM  

Ustaz,
Saya dah cuba...'READ MORE' muncul tapi artikel keluar penuh.lebih dari 250 huruf. Harap dapat bantu :(

nur husna January 1, 2011 at 2:02 PM  

yela,saya pun mcm tu jugak..keluar artikel tu penuh..mcmne ye??harap bantu sgt..syukran

Note Of Life January 28, 2011 at 10:44 AM  

Buat template Classic Bisa Ga Tuh

Cik Honney July 23, 2012 at 6:08 PM  

kenapa saya buat x jadi ye?? ke sebab line internet low read more tu tak kelihatan :)] ,harap dapat bantu jelaskan, terima kasih..

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox