Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Mengelakkan Widget Hilang

Biasanya kalau kita upload template baru, widget² dalam template lama kita akan hilang. Masalah pula nak mengisi balik widget kan.tension Kalau sebelum ni Ana akan copykan setiap widget dalam notepad dan pastekan balik dalam template baru. Memang lambat dan melecehkan. Bila dah pandai sikit, Ana copy kod2 dari source template yang lama. Cepatla sikit..

Tapi bila dah lama mengadap makhluk HTML ni, jumpa la pulak cara yang lagi senang dan mudah. Just dengan bebrapa langkah. Ok caranya begini..

1. Loggin Ke Blogger => Layout => Edit HTML

2. Sebelum tu kenal pasti setiap kedudukan widget, samada di bahagian Sidebar,Header, Main Wrapper atau Footer.

Ni contoh widget di bahagian sidebar blog Ana.

<div id='sidebar-wrapper'>
<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>
<b:widget id='HTML1' locked='false' title='[:: Tetamu ::]' type='HTML'/>
<b:widget id='HTML3' locked='false' title='[::Ahlan ::]' type='HTML'/>
<b:widget id='HTML5' locked='false' title='[::Pembantu::]' type='HTML'/>
</b:section>
</div>


Contoh widget di bahagian Main Wrapper.

<div id='main-wrapper'>
<b:section class='main' id='main' showaddelement='no'>
<b:widget id='HTML15' locked='false' title='' type='HTML'/>
<b:widget id='HTML7' locked='false' title='' type='HTML'/>
<b:widget id='HTML10' locked='false' title='' type='HTML'/>
</b:section>
</div>


Contoh widget di bahagian Footer.

<div id='footer-wrapper'>
<b:section class='footer' id='footer'>
<b:widget id='HTML13' locked='false' title='' type='HTML'/>
</b:section>

</div>


3. Ok.. yang berwarna merah tu adalah contoh widget di blog kita. Copy semua widget² ni dan paste ke dalam notepad. Kalau widget Antum ade lagi di bahagian lain jangan lupa dicopy.

4. Seterusnya uploadkan template baru, nanti akan keluar amaran seperti gambar di bawah:


5. Nanti dulu.. Jangan klik Confirm & Save lagi.

6. Cari kode dibawah dan pastekan semua widget dari notepad tadi dibawahnya.

<div id='sidebar-wrapper'>
<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>


7. Kemudian klik Save Template dibawah. Bukan Confirm and Save.

Tambahan:- Kalau ada widget2 id yang sama, tukarkan saja dengan id yang lain. Contoh: kalau dah ada widget ID HTML1,tukarkan kepada HTML11 atau HTML110. Kalau ragu2 nak buat, boleh cuba dulu di blog test.Insyaallah jadi. Xpun simpan dulu semua kod2 widget Antum dalam notepad.

Selamat Mencuba..

Tips² Terkait



2 Komentar:

kisenda October 24, 2009 at 8:09 AM  

hallow..., thank you for the tutorial..

http://static.iminent.com/toolbar/contents/images/bigemos/Messages/Hearty%20Kiss/1.coeurkiss.gif

i am sorry for the mistake or unworking code above..
;)

AFIQ HAFIZ January 1, 2013 at 11:50 PM  

tidak ada gang!!!
moho solusinya...?????

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox