Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Cara Memasukkan Gambar di Header v2

Sebelum ni Ana dah buatkan tips untuk memasukkan sebarang gambar ke dalam header. Tutorial ni Ana buat khas untuk sahabat Manns'gor kerana tidak berjaya memasukkan gambar ke dalam header dengan tips sebelum ni. Sian Manns. sengihnampakgigi Ok caranya begini..

Sediakan gambar header berukuran 660x250 (tinggi ikut sukala) dan uploadkan untuk dapatkan linknya.. Mudah upload di Photobucket

1. Loggin => Layout. Kali ini kita ke bahagian Edit HTML. Cari kod dibawah..

#header-wrapper {
width:660px;
margin:0 auto 10px;
border:1px solid $bordercolor;
}


2. Tambahkan kod berwarna merah..

#header-wrapper {
background-image:url(http://i302.photobucket.com/albums/nn113/aburifaie/91.jpg);
height:250px;

width:660px;
margin:0 auto 10px;
border:1px solid $bordercolor;
}


3. Tukar link yang kelip² tu dengan link gambar Antum.Ini link header Ana. Xboleh guna. takboleTukarkan kod tinggi sekiranya gambar Antum lebih atau kurang dari 250px tinggi. Pastu klik preview dan lihat hasilnya.. Insyaallah gambar sudah muncul..

4. Tapi belum siap.. Border di dalam masih menyibuk kan.. Antum boleh buang atau besarkan die.. Cari kod ini, bawah sikit je.

#header {
margin: 5px;
border: 1px solid $bordercolor;
text-align: center;
color:$pagetitlecolor;
}


Kod merah tu ialah border, kalau nak buang delete aje.. kalau nak besarkan tambah dengan kod height:238px; seperti ini..

#header {
height:238px;
margin: 5px;
border: 1px solid $bordercolor;
text-align: center;
color:$pagetitlecolor;
}


Ok siap Alhamdulillah..

Tips² Terkait



14 Komentar:

manns'gor February 16, 2009 at 7:56 AM  

Salam Alman,

Thanks very much, sy dah berjaya meletakan gambar di header mengikut flow yang awak buat..senang2 lawatlah blog sy..thanks sekali lagi Alman, awak banyak membantu

wassalam
mannsgor.blogspot.com

AlmansuQie™ February 16, 2009 at 12:54 PM  

Wasalamun Alaik..

sama2..Alhamdulillah dah jadi..

lieysa March 3, 2009 at 8:54 AM  

salam alman...
ana nak try msukkan pelangila berkelipan 2la..
tpi sy dah try buat...
ttap xberkelip...
camne ye...

AlmansuQie™ March 3, 2009 at 1:24 PM  

dah jadi kan lieysa....ana tgk berkelip je..

lieysa March 4, 2009 at 2:58 PM  

eh nta tgak kat ne...
sy tgk xberkelip pun...

AlmansuQie™ March 4, 2009 at 5:32 PM  

blog enti la..semalam..hari dah xde dah..enti remove ke js tu?

lieysa March 5, 2009 at 5:36 AM  

ooo mugkinla kot..
sbb ana tgk xberkelip pun..
ana removela...
ana dah insect semula..harap2 adala...
time ksih

Sayanik August 4, 2009 at 6:48 PM  

tak jelas...sy tak dapat buat..bukan itu je..kod dalam step 1 pun tak jumpe. Adekah html same mcm dalam kotak di atas? sy tgk lain je...sakit mate mencari...

MASJID TUMPAT November 8, 2009 at 9:19 AM  

saya dah ikut tapi tak berjaya, mungkin kelemahan atau kebodohan diri. walaubagaimana pun terima kasih. mcm mana nak delete blog yg tak siap kit buat?

Viqi Always Meranaa March 28, 2010 at 11:52 AM  

viqidisini.blogspot.com

thx infonya !! :)

..::tarabozu::.. January 24, 2011 at 3:30 PM  

salam.. nak tanya saya silap tekan apa tak tau tetiba tajuk post cerita sy hilang bila view blog..kenapa ek? bleh tlong? tq

ShE-iS-Me May 1, 2011 at 6:16 PM  

salam thanks tutorial sgt berguna..sy follow blog awk ek

Mukjizat December 8, 2013 at 1:41 PM  

Assalamualaikum....

Ana dah ikut cara enta..tapi masih lagi x tukar...
Mohon bantuan...

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox