Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Menukar MBL Recent Reader ke Versi Lama

Tampilan MyBlogLog versi lama ini nampak lebih kemas. Widget ini telah diubahsuai dari yang asal agar kelihatan lebih kemas. Bukan Ana yang ubahla.. Boleh tengok tutorial asal di Blogger Sifu ini.

1. Untuk menukar MBL recent reader ke versi lama sila gantikan kod sedia ada dengan kod dibawah. Pastikan Antum menukar ID_MBL dan NamaUserMBL dengan kod id Antum (ada dalam kod baru tu).

<script src="http://pub.mybloglog.com/comm2.php?mblID=ID_MBL&amp;c_width=330&amp;c_sn_opt=n&amp;c_rows=2&amp;c_img_size=h&amp;c_heading_text=&amp;c_color_heading_bg=eeeddf&amp;c_color_heading=111&amp;c_color_link_bg=eeeddf&amp;c_color_link=c13a10&amp;c_color_bottom_bg=ffffff" type="text/javascript"></script>

<p align="center"><a target="_blank" href="http://www.mybloglog.com/buzz/community/NamaUserMBL/">
Lihat Teman</a></p>
<p align="center"><a target="_blank" href="http://www.mybloglog.com/buzz/yjoin/?ref_id=ID_MBL&ref=w">
Join AlmansuQie</a></p>


2. Text biru juga boleh ditukar mengikut selera Antum.

3. Seterusnya ke bahagian Layout => Edit HTML. Tambahkan kod dibawah sebelum kod ]]></b:skin>.

td.mbl_fo_hidden{
display:none;
}
td.mbl_join_img{
}
td.mbl_join{
}
tr#tr0{
display: none
}
th.mbl_h{
display:none;
}



OK siap......

Tips² Terkait



4 Komentar:

Anonymous,  April 2, 2009 at 4:50 PM  

trime ksh,syukran2...

zai April 26, 2009 at 11:26 PM  

salam..sye nk tnye psl recent reader nih..

macam ni msaalah dia..
sblum tu saye set 3 baris..stiap kali ade pngunjung myblog ni msuk jer jadi 1 baris..lepas tu
gambar boleh jarak antare satu same lain
dan dia tak show yg pngnjung baru pulak tu..
tapi klu sye edit blik jer dia ok..
hari2 nk kene buat camtu..

boleh jugak tgk blog saye tu..
recent reader saye di sidebar tengah..

please tolongg...!!

AlmansuQie™ April 27, 2009 at 10:41 AM  

wassalam..

xde ape tu zai..mmg kekadand ade perubahan pada MBL ni.. Ana pun xpasti kenapa..bukan kat blog Enta je..jgn risau yer.. :D

gokillsakti January 25, 2010 at 8:05 AM  

boleh di coba nich tips'na...thinkyu.. :p

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox