Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget. Contoh blog Ana ni..Bila berada di laman utama, semua widget muncul dan bila dibuka salah satu post, sebahagiannya akan tersembunyi. Menarik tak?? Sekaligus mempercepat proses loading.. Ok caranya..

1. Loggin ke Blogger, pada Layout pilih Edit HTML. Jangan lupa tandakan pada kotak "Expand Widget Template"

2. Seterusnya cari kod widget yang nak disembunyikan. Contoh, Ana nak sembunyikan "Recent Reader". Ini kodnya..

<b:widget id='HTML18' locked='false' title='Recent Reader' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
<!-- only display title if it's non-empty -->
<b:if cond='data:title != &quot;&quot;'>
<h2 class='title'><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<data:content/>
</div> <b:include name='quickedit'/>
</b:includable>
</b:widget>


3. Tambahkan kod berwarna merah.

<b:widget id='HTML18' locked='false' title='Recent Reader' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
<!-- only display title if it's non-empty -->
<b:if cond='data:title != &quot;&quot;'>
<h2 class='title'><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<data:content/>
</div> <b:include name='quickedit'/>
</b:if>
</b:includable>
</b:widget>


4. Siap untuk satu widget. Kalau nak sorok yang lain gunakan cara ni juga yer. Dah siap semua, klik Save dan lihat hasilnya.

Selamat Mencuba!!

Sunber: Kolom Tutorial

Tips² Terkait



6 Komentar:

BroSKL May 10, 2009 at 9:33 PM  

x fHAM la apa maksud Kita main sorok-sorok widget.?

AlmansuQie™ May 11, 2009 at 12:54 AM  

Macam ana terangkan diatas..
xpun tgk blog ni, pada halaman utama semua widget ade dan sebahgiannya akan tersorok bila kita klik salah satu post..

moga dapat difahami.. ;)

Along25 September 4, 2009 at 9:18 AM  

salam... ana tak faham...

rachman zapplerepair May 20, 2017 at 10:11 AM  

untuk kalian yang menunggu liburan dan bingung untuk cari tempat yang NYAMAN,MURAH dan STRATEGIS :) langsung aja yu kunjungi di HOSTEL MURAH DI BANDUNG COCOK UNTUK BACKPACKER

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox