Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Cara Menghilangkan Tajuk Blog

Tajuk untuk sesuatu blog memang penting bagi memberi gambaran kepada pengunjung mengenai blog tersebut. Cuma yang kurang bestnye text dan color yang disediakan oleh blogger tidak banyak pilihan dan kurang menarik serta susah untuk dipadankan dengan image di header. Biasanya kita akan menampilkan tajuk blog terus ke dalam image di header. Seperti blog ini.

Ok ada dua cara untuk menghilangkan tajuk blog di header. Cara pertama boleh rujuk disini "Memasukkan Gambar Di Header"

Cara kedua dengan menambah kod ini visibility:hidden; di bahagian header.

Dalam keadaan Loggin. Dibahagian Layout pilih Edit HTML. Cari kod lebih kurang begini.

#header h1 {
margin:50;
padding:5px 0 0 10px;
font-size: 100%;
font-weight:bold;
line-height: 1.2em;
letter-spacing:.0em;
font-style:italic;
color:#FFFFFF;
visibility:hidden;
}


atau..

#header-inner {
background-position: center;
margin-left: auto;
margin-right: auto;
visibility:hidden;
}


Tambahkan kod berwarna merah.

Ok siap...

Tips² Terkait



9 Komentar:

ahmad112,  April 15, 2009 at 9:53 AM  

thanks bro..! ;)

paan April 30, 2009 at 7:17 PM  

apa yg akan terjadi bila wat hack nie ?? Adakah element header pada layout akan hilang ??

AlmansuQie™ April 30, 2009 at 11:40 PM  

element xkan hilang.. cuma kita hide tajuk je

azreena June 19, 2009 at 12:58 PM  

salam... kenapa ek saya tak dapat2 nak buang tajuk blog tu? dah masukkan dah kod tu...tapi tak hilang pun

Misz_zana'85 March 13, 2010 at 4:47 AM  

Terima Kasih Daun Keladi :))

Sekapur Sireh September 24, 2010 at 4:55 PM  

salam... thx ye sbb share... alhamdulillah sy mnjadi...

Redi Astama Hindra December 17, 2012 at 2:16 PM  

nmpng promposi gan , smga brmanfaat ^_^
http://rediastama.blogspot.com/

Saud Karrysta July 22, 2013 at 4:54 PM  

Salam kenal 8-} :-d Subhanallah Artikel nya benar-benar membantu
Blog saya yang berhari-hari :(( saya alami gara2 ganti banyak Tajuk yang tak berguna di blog ku dan memnggangu kerja blog,. Di hari
Ini saya ketemu dengan artikel yang saya cari, yaitu blog Sobat,
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Dengan kesungguhan Hati saya ucapkan terima kasih yang tak terhingga
Atas artikel dan niat berbagi nya, semoga sahabt ku diberikan barokah atas
Kebaikan ini amien..salam sukses dan sejahtera oh ya kalau ada waktu
mampir juga di blog saya yah Sob..? mohon Bimbingan, maklum saya
masih newbie di Karrysta \m/
http://karristaent.blogspot.com

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox