Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Background Pada Tajuk Sidebar

Ingin menjadikan tajuk sidebar lebih menarik?? Mudah saja, kita boleh meletakkan background yang bermacam² mengikut kretiviti masing². Ok mari lihat caranya..

1. Loggin ke Blogger => Layout =>Edit HTML dan cari kode dibawah.

.sidebar h2 {


2. Tambah kode ini selepasnya..

background:url(http://i302.photobucket.com/albums/nn113/aburifaie/sl.jpg)repeat-x;


3. Gantikan alamat background yang berwarna merah. Siap..

Tambahan:- Kalau Antum xjumpa kode .sidebar h2 { di template Antum, boleh guna cara ini. Tambah kode dibawah di bahagian sidebar.

.sidebar h2 {
background:url(http://i302.photobucket.com/albums/nn113/aburifaie/sl.jpg)repeat-x;
color: #FFFF66;
font-size: 11px;
font-family: Georgia;
font-weight: strong;
margin: 0px 0px 5px 0px;
padding: 3px 0px 3px 10px;
text-align:center;
}


Gantikan alamat background yang berwarna merah. Biru warna tulisan. Ungu size tulisan. Hijau kedudukan tulisan.

Tips² Terkait



12 Komentar:

Mr.suren January 28, 2009 at 5:32 AM  

http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/71.gif

.::N.hasnah.Z::. May 16, 2009 at 1:30 AM  

boleh tak letak background pada post title? klu boleh, cmne ek caranya?

.::N.hasnah.Z::. May 16, 2009 at 1:31 AM  

boleh tak letak background pada post title? klu boleh, cmne ek caranya?

AlmansuQie™ May 16, 2009 at 4:44 AM  

boleh hasnah..nati ana postkan.

firalong July 29, 2009 at 12:28 PM  

uncle2...help me plesssss...mau mintak tolong..tunjukkan gi mana caranya mau buat button menu macm uncle...nun atas sekali contohnya..button sekali dengan header uncle...klau button menggunakan flash...dimana mau upload fail flash tersebut....tolong ya...

AlmansuQie™ July 30, 2009 at 6:37 AM  

button ana tu lain sikit.. kene paham kod css ngn html betul2..tp klu nk guna flash tu rasa boleh masuk terus dalam header..

tinggalkan link blog kamu..ana nak tgk kod dl

BAI August 14, 2009 at 1:05 PM  

salam, boleh x kalo kat sidebar tu ana nk buat garis dot2 atas n bawah. kalo bleh mcm mana yea caranya.

didik miftakhul arifin November 19, 2009 at 3:12 PM  

terima kasih atas tutorialnya..berguna banget..semoga lain waktu saya juga dapat menbuat tutorial yang lain [ni masih pemula..jadi belum understand semuanya]

Hanis Zakirah March 23, 2011 at 2:11 PM  

Kan uncle kata klau x jumpa kod tu paste di bahagian sidebar.Tapi code Sidebar tu camne plak?..boleh buat Screen Capture?

cik seri February 4, 2013 at 11:04 AM  

salam ana nak tanya. kenapa blog ana xleh nak cari kod yg anta bg ek.. minta tengokkn..

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox