Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Cara Menghilangkan Navbar



Diatas ini adalah bentuk-bentuk Navbar yang disediakan oleh Blogger/blogspot yang terdiri daripada empat warna. Blue, Tan, Black dan Silver. Kita boleh tukarkannya mengikut kesesuaian template kita di Layout=>Edit Navbar.

Kedudukannya adalah di bahagian paling atas blog. Kegunaanya pula adalah untuk Sign In/Out, Customize blog, dll.

Kembali kepada tajuk, sesetengah orang rasa kurang sedap mata memandang bila Navbar ni ade di blog mereka dan ingin menghilangkannya. Ana dengar orang kata kalau hilangkan Navbar ini kita telah melanggar Term of Service (TOS) dari Blogger.com? Tapi Ana rasa tidak, sebab kalau kita tengok template-template baru yang disedikan oleh blogger2 yang pakar semuanya tanpa Navbar. Setakat ini, banyak blogger yang telah menghilangkan Navbar mereka dan tidak juga mendapat teguran dari blogger. Maknanya, bolehla kan.

Ok disini Ana akan bagi dua cara..Pertama untuk menghilangkan terus Navbar dan yang kedua adalah dengan membuat "Auto Hide".

1. Loggin ke Blogger => Layout => Edit HTML.

2. Untuk menghilangkannya tambahkan kode berikut.

#navbar-iframe {
height:0px;
visibility:hidden;
display:none;
}



3. Untuk membuat "Auto Hide" tambahkan kode berikut.

#navbar-iframe{opacity:0.0;filter:alpha(Opacity=0)}
#navbar-iframe:hover{opacity:1.0;filter:alpha(Opacity=100, FinishedOpacity=100)}



4. Tambahkan mana-mana kode diatas selepas kode <b:skin><![CDATA[/* seperti contoh dibawah.


<b:skin><![CDATA[/*
-----------------------------------------------
Blogger Template Style
Name: Green Star
Designer: abu Rifaie
URL: http://almansuqie.blogspot.com/
Date: 12 November 2008
----------------------------------------------- */
#navbar-iframe {
height:0px;
visibility:hidden;
display:none;
}

Tips² Terkait



4 Komentar:

ALAM October 7, 2009 at 1:24 PM  

code tersebut no 1 nak ti tambah di mana ustaz??

Anonymous,  October 11, 2010 at 12:30 PM  

salam.. camne sy nk wat blog sy ade navbar.. sbb bl0g sy xde navbar.. tlg sy.. aarrgghhh!!!!

NAZRUL AHMAD October 24, 2010 at 5:49 PM  

boleh saya tahu macm mana nak dapy kan balik navbar?

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox