Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Cara Menghilangkan Status Message

Status message ini akan muncul di atas posting bila kita tekan label atau kita search artikel dalam blog tersebut. Ada sesetengah orang tidak suka dan rasa menyemak je kan, dan terasa nak buang terus status ini. Ok jangan risau, ini cara membuangnya.

1. Sekiranya kita menekan label, ia akan muncul begini,


2. Sekiranya artikel yang kita cari menggunakan kotak search yang disediakan atau pada navbar tiada, maka status begini akan muncul.



3. Loggin ke Blogger, pada layout pilih Edit HTML. Jangan lupa tandakan pada kotak “Expand Widget Templates”. Untuk langkah berjaga2 sila "Download Full Template dulu".

4. Seterusnya cari kod ini.. Guna Ctrl+F untuk lebih cepat. Delete kod berwarna merah.

<!-- posts -->
<div class='blog-posts'>

<b:include data='top' name='status-message'/>



5. Siap padam klik butang save.. Insyaallah xkan muncul lagi. Kalau Antum memerlukannya kembali, cuma kembalikan kod merah tu ke tempatnya.

Tips² Terkait



3 Komentar:

Chamal October 14, 2010 at 12:54 AM  

makasih om sdh sy coba yg ni n brhasil,,,

NAZRUL AHMAD October 24, 2010 at 5:46 PM  

salam...boleh saya bertanya..
apakah code ini?
/#navbar-iframe { display:block } var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-19055380-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.proto

saya share pantuan di facebook pastu kuar code 2..mcm ada error code ja dalam html??
sapa2 taw tolong bantu:-(
http://nazrulahmad.blogspot.com

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox