Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Membuat Artikel Yang Berkaitan

Tujuan memasang "Related Post" atau artikel yang berkaitan ini adalah bagi memudahkan pembaca untuk mendapatkan sebarang maklumat yang berkaitan dengan artikel sebelumnya. Related Post ini akan berada di bawah posting. Contoh seperti di bawah posting ini. Kaitan artikel adalah berdasarkan pada Kategori atau label yang sama. Ok, ini cara membuatnya.

1. Login ke blogger => Layout =>Edit HTML.Tandakan pada kotak "Expand Widgets Template". Kemudian buka "SCRIPT INI"dan copy semua script yang ada didalamnya.

2. Kemudian cari kode ini <data:post.body/> dan letakkan script tadi dibawahnya. Terdapat dua kode yang sama seperti ini bagi template yang sudah ditambah dengan "Read More". Jadi tambahkan script tadi dibawah kode yang pertama.

3. Klik save dan lihat hasilnya.

Kalau nak tukar tajuk "Related Posts by Categories". Sila ke Edit HTML semula dan cari tajuk tersebut. Jangan lupa tanda kotak Expand Widgets dulu, kalau tidak tak jumpa la. Ok siap.

Tips² Terkait



6 Komentar:

n@m@n June 19, 2009 at 1:25 PM  

salam..yg ni pon ana buat x jadi jgk

zai June 23, 2009 at 10:58 AM  

trime ksh dgn tips ni.. :D

Sbagyo August 22, 2009 at 1:56 PM  

Thanks mas suqi.akan segera dicoba

Supriyani September 18, 2010 at 10:43 AM  

salam...SCRIPT INI dh tk available

Mekar October 15, 2010 at 10:13 AM  

Salam. Betul la "script ini" dah tak buleh guna lagi. Ada cara lain tak .TQ

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox