Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Cara Invite Teman Untuk Edit Blog

Apa tujuan kita invite orang tuk jadi Admin blog kita? Ni antara jawapannya.

1.Pertama, kita hanya view blog kita untuk insan terpilih sahaja. So siape yang tidak di jemput tak akan dapat masuk ke blog kita.

2. Kedua kita buat blog secara berkumpulan. Macam blog projek.

3. Ketiga, kita nak mintak tolong kawan editkan template atau sebagainya. Ha yang ni khas untuk sahabat2 yang gagal untuk memasukkan kod ke dalam template. So mintakla bantuan kawan yang lebih arif. Nak minta tolong Ana pun boleh, insyaallah. Ok ini cara untuk invite orang yer..

1. Loggin dan pada Dashboard klik Setting.


2. Seterusnya pada setting klik Permision.


3. Pada bahagian blog Authors, klik ADD AUTHORS.


4. Masukkan email dan klik INVITE.


5. Kawan yang diinvite akan dapat satu email jemputan. Tunggula kawan kita tu aktifkan link yang diterima. Bila sudah diaktifkan maka kawan kita tu akan jadi salah seorang admin tapi hanya boleh edit pada bahagian posting tidak pada template.

6. Untuk membolehkan teman mengedit template, klik pada grant admin privileges di sebelah emailnya.


7. Ok sekarang teman dah boleh edit template. Setting terakhir akan kelihatan seperti ini.


8. Kalau dah xperlukan author kedua tu klik je revoke admin.

Ok sampai sini je..

Tips² Terkait



6 Komentar:

Anonymous,  May 15, 2009 at 3:25 AM  

NAK INVITE PAKCIK BOLEH TAK ?

:p

AlmansuQie™ May 15, 2009 at 3:31 AM  

Boleh sangat...kalau nenek nak berblog pun boleh =))

Ros Illiyyuun August 20, 2009 at 5:59 PM  

Salam,saya nak mintak review blog saya, bagi add email boleh..jazakallah..

~cahaya sejahtera~ October 10, 2009 at 11:23 PM  

salam, saya nak mintak tengokkan blog sy jgk..
tak reti untuk tukar size colum.
blh bg add email?
jazakallah khairan katsira

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox