Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Membuat Baca Selanjutnya

Artikel terlalu panjang?? jangan risau, boleh dipendekkan. Baca selanjutnya versi ni lebih mudah dan menyenangkan. Sambungan artikel akan dibuka di halaman yang sama. Nak tengok contoh boleh kesini. Ana sangat suka "read more" versi ini. Ok jom lihat cara membuatnya.

1. Loggin ke Blogger=>"Layout=>Edit Html". Jangan lupa tanda pada kotak "Expand Widget".


2. Cari kode di bawah ini:

</head>


3.Tambahkan kode ini di atasnya :

<script type='text/javascript' src='http://www.geocities.com/almansuqie08/bacaselanjutnya.js' />


4. Seterusnya cari kod ini <div class='post-header-line-1'/>. Dibawahnya akan ada kod seperti ini.

<div class='post-body entry-content'>


5. Gantikannya dengan kod dibawah.

<div class='post-body entry-content' expr:id='"post-" + data:post.id'>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>


6. Kemudian dibawahnya ada kod ini.

<p><data:post.body/></p>


7. Tambah kod berikut tepat dibawahnya.

<b:else/>
<style>#fullpost {display:none;}</style>
<p><data:post.body/></p>
<span id='showlink'>
<p><a expr:onclick='"javascript:showFull(\"post-" + data:post.id + "\");"' href='javascript:void(0);'>[+/-] Selengkapnya...</a></p>
</span>
<span id='hidelink' style='display:none'>
<p><a expr:onclick='"javascript:hideFull(\"post-" + data:post.id + "\");"' href='javascript:void(0);'>[+/-] Ringkasan...</a></p>
</span>
<script type='text/javascript'>checkFull("post-" + "<data:post.id/>")</script>
</b:if>


8. Ok kita lihat keseluruhannya kodnya seperti ini.

<div class='post-header-line-1'/>
<div class='post-body entry-content' expr:id='"post-" + data:post.id'>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<p><data:post.body/></p>

<b:else/>
<style>#fullpost {display:none;}</style>
<p><data:post.body/></p>
<span id='showlink'>
<p><a expr:onclick='"javascript:showFull(\"post-" + data:post.id + "\");"' href='javascript:void(0);'>[+/-] ReadMore...</a></p>
</span>
<span id='hidelink' style='display:none'>
<p><a expr:onclick='"javascript:hideFull(\"post-" + data:post.id + "\");"' href='javascript:void(0);'>[+/-] Summary...</a></p>
</span>
<script type='text/javascript'>checkFull("post-" + "<data:post.id/>")</script>
</b:if>


9. Tulisan [+/-]ReadMore... dan [+/-]Summary... boleh digantikan mengikut selera Antum. Dah siap klik butang save.

Tambahan : Untuk meletakkan 'ReadMore' di sebelah kanan posting sila tambahkan kode dibawah sebelum kode ]]></b:skin>

#showlink {
font-size: 12px;
float: right;
margin-right: 20px;
margin-top: 20px;
font-weight: none;
}

#hidelink {
font-size: 12px;
float: right;
margin-right: 20px;
margin-top: 20px;
font-weight: none;
}


Dah siap save yer.. dan lihat hasilnya dengan membuat new post.

Contoh penulisan :

Penulisan bermula disini
<span id="fullpost">
Penulisan baca selanjutnya bermula disini
</span>


Jika Antum berminat untuk membuat baca selanjutnya setiap kali Antum posting, pergi ke "Setting=>Formatting=>Post Template" dan tambahkan kode ini kedalamnya..

<span id="fullpost">

</span>

Tips² Terkait



7 Komentar:

n@m@n June 19, 2009 at 11:12 AM  

salam..kenapa xjadi ek? http://naman0807.blogspot.com/

nuruddin | Ray July 6, 2009 at 7:55 PM  

sy buat jadi...
thanx, almansuQie... :)

.::NaJihahItuKejaYaan::. July 8, 2009 at 3:33 AM  

salam..sy dah cuba tapi tak bleh kode yg sy cari berbeza kedudukannya dengn tips yg dbagi..cmne ek? www.najihahitukejayaan.blogspot.com

al_irsyad August 27, 2009 at 6:10 AM  

salam.... tak jadi la. cam mana yer?

November 5, 2009 at 1:48 AM  

salam. tak jadi laa.
http://aqsangperia.blogspot.com/

akamil6 December 26, 2009 at 6:45 AM  

kenape susah nak save template yang dh edit..

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox