Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Disable Right Click

Bagi sesiape yang kedekut macam Ana ni, sesuai la nak gunakan tutorial ni.. Bukan kedekut sebenarnya, tapi nak jaga la hasil penat lelah yang kita buat, takkan kita nak senyum pulak bila orang curi hasil ciptaan kita kan, dah la xbagi kredit pun..hehehe

Ok ape2 pun kat bawah ni Ana tampalkan script untuk "disablekan right click".

1. Script ni bila kita klik kanan akan keluar tanda amaran. Antum tukar la text yang diboldkan dengan ayat Antum sendiri..

Source : By Maximus

<script language="JavaScript">
<!--
//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com
var message="Disable Right Click";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}
if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.ZzYZusedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.ZzYZusedown=clickIE4;
}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
// -->
</script>



2. Script dibawah ni xde tanda amaran macam yang atas... nak tau cuba la tambah di blog Antum..

Source: Renigade

<script language="JavaScript">
<!--

//Disable right click script III- By Renigade (renigade@mediaone.net)
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="";
///////////////////////////////////
function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}}
function clickNS(e) {if
(document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) {
if (e.which==2||e.which==3) {(message);return false;}}}
if (document.layers)
{document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS;}
else{document.onmouseup=clickNS;document.oncontextmenu=clickIE;}

document.oncontextmenu=new Function("return false")
// -->
</script>



Caranya, macam biasa Loggin ke Blogger "Layout=>Add Gadget=>HTML/Javascript".
Copy mana2 kode diatas dan paste di kotak content pastu save..Kalau boleh Antum letakkan di awal sidebar..Kalau tak masa page Antum tengah load orang boleh klik jugak..Ini sekadar mencegah atau amaran, tapi kalau orang nak curi, macam2 cara diorang boleh guna..


3. Cara yang last ni paling mudah. Cari kode <body>

Dah jumpa gantikan dengan kode dibawah.


<body oncontextmenu="return false;">



Selamat Mencuba!!

Tips² Terkait



3 Komentar:

Jefry November 25, 2012 at 4:13 AM  

terima kasih tutorialnya

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox