Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Mengetahui Tahap Keberatan Blog

Ghairah untuk menghiasi dan mencantikkan blog. Apa yang menarik dan cantik mesti nak disumbatkan ke dalam blog. Tanpa disedari blog kita semakin berat loadingnya. Bila dah berat orang pun xnak datang blog kita lagi. Sape yang rugi kan.. kita ngn blog kita jugak...29

Ok kat bawah ni ade bendalah yang boleh kita guna untuk mengetahui saiz blog kita dan tahap kecepatan loadingnya. Mudah je nak guna bendalah ni, cuma masukkan alamat blog atau web dah klik check.. Hasilnya akan muncul dibawah. Perhatikan "Saiz" blog Antum tu.. "Load Time" dan "Avarege Speed per KB" akan berubah2.

Kalau saiz blog tu melebihi 150 kb, cuba la usaha untuk kecilkannya. Kasi buang aje widget2 yang kurang manfaatnya tu. Seperti jam, kalendar, animasi, dan sebagainyala. Dan paling penting jumlah posting yang dipaparkan tidak melebihi 7. Ok jom uji test..



Masukkan Alamat Web/Blog (Maksima 10)
(contoh: almansuqie-tips.blogspot.com)




Powered by iWEBTOOL


Tips² Terkait



17 Komentar:

Nur Farhana June 8, 2009 at 2:49 PM  

Assalamualaikum.. Terima kaseh tuan blog atas prtolongan itu.. Heehee.. Saya nak test gak sbb ada yg kata susah sgt nk msuk blog saya ini.. Heehee..

AlmansuQie™ June 8, 2009 at 3:34 PM  

mmg berat blog kamu tu..hehe.. 240kb

Nur Farhana June 10, 2009 at 2:49 PM  

Adakah bgitu? Hik hik hik.. Sedey laa bila rmai kawan2 yg slalu dtang jenguk susah nk tembus masuk.. Ada apa2 tips tak utk mngurangkan berat bdannye? Heehee.. =)

Misz_zana85 June 12, 2009 at 9:04 AM  

Sblm nie ske ngt guna rainbow text - berat mencapai 500kb. Skrg dh edit sume post..huu~

aimanhaQimy June 12, 2009 at 12:28 PM  

Domain name reality-inmylife.blogspot.com
Size 114.07 KB
Load Time 0.1 seconds
Average Speed per KB 0 seconds

kalau mcm ni? BERAT x?
ok ke rnie? huhuhhu :(

AlmansuQie™ June 12, 2009 at 12:30 PM  

ok la tu aiman..kecik dari size blog ni.. :)

Misz_zana85 June 12, 2009 at 4:19 PM  

Kenapa blog saya lagi ringan (144.81kb) dr blog almansuqie (155.78kb)tp load time almansuqie lbh cepat (0.11 sec) dr blog saya (1.03 sec)???

AlmansuQie™ June 12, 2009 at 5:38 PM  

load time tu xleh pki sgt..berubah2.. mby blog awk berat dgn widget & asesori.

kembara™ June 16, 2009 at 9:34 PM  

aduhai...beratnye blog ana nih...cmne yer...:(

AlmansuQie™ June 17, 2009 at 1:28 AM  

amalkan dietla kembara.. :))

kembara™ June 17, 2009 at 12:31 PM  

hahahaha..dah amal diet ni...masuk workshop dah...kwang3..:))

..::arYaniEs::.. July 10, 2009 at 5:21 PM  

mujur ader 'alat pengukur' nih. trimas ustaz!!

Abi Sabila January 4, 2010 at 11:28 AM  

Alhamdulillah, terima kasih ilmunya

rozilina May 23, 2010 at 1:35 PM  

almansuqie,terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu,lebih2 lg pada akak yg baru nak belajar berblogging ni.Pada kawan2 akak yg lain pun akak suruh dorg masuk blog saudara ni.tp blog akak kenapa ada 2 posting ye.di mana silapnye?

Kiwi Zwane June 17, 2010 at 12:37 PM  

ringan nyer blog aku...cm kapas je...haha

Admin September 10, 2011 at 12:02 PM  
This comment has been removed by the author.

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox