Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Link Dibuka Dengan New Tab

Sebarang link yang ditambah dalam blog kita samada dibahagian sidebar, posting, atau dimana saja adalah boleh dibuka dengan tab yang baru.. Dengan cara yang sangat mudah. Semudah mengupas kekacang.. Ok untuk yang belum tahu boleh rujuk cara ni yer..

Boleh gunakan salah satu kod dibawah.

1. target="_blank"
2. target="_new"


Caranya, tambah kod diatas tu pada akhir setiap alamat. Contoh dibawah.

1. <a href="http://almansuqie-tips.blogspot.com" target="_blank">
2. <a href="http://almansuqie-tips.blogspot.com" target="_new">


Tambah la kod tu kat mana2 je link yang kita nak bukakan di tab yang baru.. Kat tab vertikal pun boleh yer abang man.

Tips² Terkait



11 Komentar:

Sir Dr. Afiq August 1, 2009 at 7:31 PM  

hmm.ana nk tnye..cmne nk wat link?mksudnye...slh satu perkataan dlm post kte jdkan link.

IMPI December 3, 2009 at 7:18 AM  

salam..kalau kod yang dibukak dengan "li" dan berakhir ngan "li" jugak camne?

nk tnjuk contoh xboleh pulak sbb ade kod "li"


dah try wat macam yang enta bagi,tapi x leh jugak..ade error dia cakap..

putri January 21, 2010 at 7:36 AM  

salam. sy ade buat menu di laman web flashvortex.. tp x boleh buka di tab lain laa.. cne ye nk buat?

Meigurr February 9, 2010 at 12:05 PM  

Cne nak buat alert box tu???

BENNY TRI HARTOYO May 22, 2010 at 8:13 AM  

ANE PETIK NIH SCRIPT,,,,MOHON IZIN

mp3traxs January 28, 2012 at 5:52 PM  

nice info gan..keep posting..

Dewa Poker August 12, 2016 at 4:13 PM  

thx informasinya min izin share ya.. :D

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox