Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Menambah Background Pada Blog

Ini cara untuk menambah latarbelakang pada blog kita.. Contoh macam blog ini, Ana hiasi dengan background bintang2 kebiruan. Background ini sesuai untuk template yang tidak terlalu besar, atau ukuran lebar tidak melebihi 950px. Kalau besar macam mana nak nampak kan. Ok caranya..

1. Antum pilih la apa2 gambar yang ingin dijadikan background. Kalau nak cantik gambar tu mesti ikut saiz resolution dekstop Antum. Biasanya 1204x768px. Upload gambar tersebut untuk dapatkan linknya.

2. Seterusnya cari kod dibawah.

body {
background:#000000;
margin:0;
color:#333333;
font: x-small "Trebuchet MS", Trebuchet, Verdana, Sans-serif;
font-size/* */:/**/small;
font-size: /**/small;
text-align: center;
}


3. Dah jumpa, gantikan dengan kod dibawah.

body {
background-image:url(http://alamat gambar.jpg);
font:x-small Georgia Serif;
font-size/* */:/**/small;
font-size: /**/small;
text-align: center;
background-attachment: fixed;
background-position:bottom left;
background-repeat:no-repeat;
}


4. Gantikan tulisan merah dengan alamat gambar Antum.

5. Preview dan lihat hasilnya. Klik butang save jika Antum berpuas hati.

Tips² Terkait



13 Komentar:

Azwan May 12, 2009 at 4:53 PM  

Macam tue rupanya...
kena cuba nie...
terima kasih Sifu AlmansuQie...:D

AlmansuQie™ May 12, 2009 at 6:17 PM  

Cuba Azwan..jgn xcuba. ;)

Azwan May 17, 2009 at 10:05 PM  

Alhamdullilah...
Jadi tambah background...
terima kasih banyak2 Sifu kerana tunjuk cara taruk background...;)

putera_ikhwan June 7, 2009 at 10:00 PM  

ilmu tak ternilai bro.....
syukran

Nik Perantau July 30, 2009 at 7:02 AM  

backgorund mana nak ambik? anta punya background tu ambik kat mane? xde link2 yg khas untuk bckground?

Anonymous,  October 14, 2009 at 9:24 AM  

dah cuba tapi xberjaya juga..ape masalahnya?

Blogpoter October 20, 2009 at 6:12 AM  

oce thanks bgt tipsnya...smga bermanfaat....

rieyzana November 23, 2009 at 10:43 AM  

alhamdulillah menjadi... terima kasih atas ilmu yg diajar...

zureynee January 1, 2010 at 9:47 PM  

kalau background tu bukan url dan gmbr dlm laptop, mcamana?bule ke tak?

Mohamad Mustakim March 8, 2010 at 10:36 PM  

salm.pe khbr? cht ke?...srnoknyer...klau dh blik mesia...nk tnya..lman web yg ade background yg byk bntuk...kadang2 star dll..bolh bgtau...

Anonymous,  March 23, 2010 at 7:41 AM  

:)]:)]:)]:)]:)]:)]

Anonymous,  March 23, 2010 at 7:42 AM  

KontoL swsah Njing

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox