Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Cara Membahagikan Posting

Tutorial ni bukan la Ana yang buat.. Ini hasil kepandaian Amanda Fazani sohib BloggerBuster. Ana sekodar edit sikit2 aje.. Sebenarnya dah ade template yang dibuat khas dengan bentuk ini, namanya Minima Magazine Template. Contoh Template ni, tp lebih kemas.Ok caranya begini..

1. Pilih Layout => Edit HTML. Tambahkan kod dibawah selepas </head>

<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;item&quot;'>
<style>
.post {
height:285px;
width: 238px;
float: left;
overflow: hidden;
}
</style>
</b:if>



2. Antum ubahkan lebarnya mengikut lebar main-wrapper. Contoh blog Ana ni, saiz main-wrapper 512px, jadi Ana saizkan dengan 238px untuk dapatkan 2 kotak. Maby boleh dapat 3 kotak jika main-wrapper yang lebih besar.

3. Seterusnya klik preview dan lihat hasilnya... kalau dah berjaya savela.

p/s: sila gunakan Read More V2

Tips² Terkait



2 Komentar:

paan April 30, 2009 at 7:29 PM  

giler simple tips nie...aku penah gak guna template2 yg macam nie.tapi macam rumit gila nak wat.huhu.thanks sebab berkongsi..aku budak baru belajar datang tuntut ilmu..

AlmansuQie™ April 30, 2009 at 11:39 PM  

mmg klu tgk template magazine rumit skit..

yg sebenornye kod ni je diperlukan..

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox