Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Memasukkan Gambar Di Header

Header yang menarik dapat memberikan satu gambaran kepada setiap pengunjung blog kita.. Ana sangat suka bila terjumpa blog2 yang headernya menarik dan kreatif. Biasanya Ana lepak lama skitla kat blog depa sambil2 membaca entry yang disediakan. Ok ini cara yang disediakan oleh blogger untuk kita memasukkan sebarang gambar ke dalam blog header.

1. Loggin ke Blogger => Layout dan klik pada Edit Header

2. Paparan seperti dibawah akan muncul. Gambar yang akan dimasukkan mestilah sudah di'resize'kan mengikut saiz header dengan menggunakan sebarang software photo editing. Ana biasa guna "Adobe Photoshop".

3. Seterusnya Antum boleh 'upload'kan gambar kedalam header dari dalam komputer ataupun dari webhosting seperti Photobucket dan Imageshack. Kalau nak upload dari komputer, klik pada butang browse dari cari gambar tersebut. Masukkan link gambar sekiranya ingin upload dari webhosting.

4. Ok dah siap loading gambar yang di'upload' tadi?? Sebelum save, pilih kedudukan gambar samada dibelakang title "Behind title and description" atau sebaliknya "Instead of title and description"

Dah siap.....

Tips² Terkait



16 Komentar:

manns'gor February 15, 2009 at 8:39 AM  

Salam Almansuqie

Sy man dah ada blog, cuma nak tanya sy dah buat seperti Alman untuk menukar gambar di header tapi still tak keluar juga kenapa ye? terimakasih

wassalam
mannsgor.blogspot.com

AlmansuQie™ February 15, 2009 at 12:23 PM  

wasalam manns..

cuba resize kan gambar tu dgn panjang 648 x 200 lebar. pastu gunakan browse untuk upload gambar tu.tgu sampai gambar selesai diupload.insyaallah jadi

manns'gor February 15, 2009 at 5:00 PM  

Salam Alman

Sy masih gagal untuk paparkan gambar diheader ada cara lain ke Alman atau ada yang tak kene? tq

wassalam

AlmansuQie™ February 15, 2009 at 7:47 PM  

masih gagal yer :D macam pelik je..

xpe ade cara lain..nati Ana sediakan tipsnya..

Romli Daud May 31, 2009 at 7:21 AM  

kenapa saya takde tang edit header tu..?

AlmansuQie™ May 31, 2009 at 7:44 AM  

atas template gak romli..klu xde tu boleh tambah kodnya..

akhi mus June 21, 2009 at 8:39 AM  

Salam. pe khabr? almansuqie.mcm biasalh nk tnya. psal banner kat Egpyt Tp Blog. ana pkai url bnner yg capo kat photobucket, tpi xnk kuar la pulk.cmna yup. :)) dia xnk kuar scara norml,jd mgkin kna opperat :))

Mohamad Mustakim Bin Sarmuji June 21, 2009 at 8:53 AM  

pastu mcmna nak wat header kita ada border.kalau anta tgk ana punya header, xade border.nmpk tak menarik :)

KRT TAMAN CERMAI June 19, 2011 at 6:40 AM  

saya nak minta sdr cadangkan bagaimana nak cantikkan blog saya. krttamancermai-krttamancermai@blogspot.com

Penggemar Blog|Belajar SEO Dasar|Trik Belajar Blog July 22, 2011 at 3:52 PM  

salam blognoler..makasih sob tipsnya..kunjungi balik blog saya ya :)

masita August 1, 2012 at 4:18 PM  

Saya menggunakan Wordpress.. kalo masang gambar dibelakang site title gimana mas?

Azmil December 9, 2012 at 5:53 AM  

Terima kasih atas tutorial ini, saya suka blog ini. Camana nak masuk header dalam bentuk flash pula?

Anonymous,  May 24, 2013 at 9:34 PM  

Timex Ironman watches suffice the innumerable needs of athletes, cyclists, skiers,
mountaineers, kayaks, etc. Even the most discerning eye would often be
unable to tell the difference. Some economical brands include Invicta watch and Orient watch, and
then the price can reach into the very expensive range depending on the
embellishments or the prestige of a specific brand.


Also visit my web page relic watches

Anonymous,  June 12, 2013 at 6:48 PM  

Also, I was able to reach him in the baby bassinet quickly when he awoke making it less of
a distraction to my husbands sleep as he unfortunately had to be up by
4:30 am. The same is the case with excess protrusions in the chassis of the system,
which must also have a high-quality mattress.
Check also for features like water- or flame-resistance.



Here is my blog - changing table topper ()

Norazlina Idris January 5, 2014 at 10:52 PM  

Saya dtill x dapat nak upload gambar dari ipad. Blh tlg solve prob saya ni?

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox