Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Jenis-Jenis Border, Tambah dan Buang

Ape itu border?? Entahla..Garisan luar la gitu.. Template kita biasa dihiasi dengan border, untuk image, header, sidebar dan macam² la. Ok kali ini kita sama² mengenali jenis2 border yang disediakan untuk blogger. Biasanya kod border adalah seperti ini.

border:1px solid $bordercolor;

1. Merah adalah saiz border, Boleh dibesarkan dan dikecilkan. Selain dari px, boleh juga menggunakan kod ini.

*1px (atau lebih)
*thin
*medium
*thick


2. Biru adalah jenis-jenis border, Antaranya ialah:

*none
*hidden
*dotted
*solid
*dashed
*double
*groove
*ridge
*inset
*outset

3. Ungu adalah warna border. Boleh juga guna kode warna. Dapatkan kod warna Disini.

Ok kita terus kepada jenis-jenis border. Contoh pada image pada posting.

.post img {
border:2px solid #ff00ff;
}




.profile-img {
border: 2px dashed #ff00ff;
}




.post img {
border:2px outset #ff00ff;
}




.post img {
border:2px inset #ff00ff;
}




.post img {
border:6px ridge #ff00ff;
}




.post img {
border:6px dotted #ff00ff;
}




Contoh lain tu kasi cuba sendirila di blog Antum ye..

Kalau nak buang border pula begini yer..

.post img {
border:0px;
}



Ok sampai sini dulu..

Sumber:Tip For New Blogger

Tips² Terkait



5 Komentar:

Midnight Silence August 13, 2010 at 9:10 AM  

makasih ya atas tutornya.. :D

Azizi Said May 29, 2015 at 5:09 AM  

Terima kasih. Menjadi :)

Arief Rahdifan February 13, 2017 at 6:16 AM  

Nice artikel , kunjungan nya ya

www.thamablog.com
Thama Blog adalah situs blogger yang mengulas topik mengenai tips trik dan tutorial seputar teknologi dalam bidang komputer dan internet

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox