Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Membuat Read More V2

Sebelum ini Ana dah postkan Cara Membuat Readmore yang bila ditekan akan teruskan memaparkan keseluruhan tanpa perlu loading. Ok sekarang ni kita buat readmore yang lain sikit. Tutorial ini sebenarnya terbit lebih awal.. kira version 1, tapi disebabkan Ana postkan kemudian maka jadilah V2. Ok ini caranya..

1. Pilih Layout => EditHTML. Tandakan pada kotak "expand widget template". Cari kod ini..

<p><data:post.body/></p>



2. Kalau dah jumpa gantikan dengan kod di bawah.

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<style>.fullpost{display:inline;}</style>
<p><data:post.body/></p>
<b:else/>
<style>.fullpost{display:none;}</style>

<p><data:post.body/></p>

<a expr:href='data:post.url'>Read More......</a>
</b:if>



3. Tulisan merah boleh diubah..Siap dah...Klik Save.

4. Seterusnya paling penting. Untuk buat readmore pada entry, gunakan kode ini. lihat contoh.

Awal penulisan bermula<span class="fullpost">Penulisan yang selebihnya yang ingin direadmorekan</span>



Tips² Terkait



12 Komentar:

PKG JOHOL2 March 4, 2009 at 10:49 PM  

Assalamualaikum ...
Bagaimanakah caranya template klasik yang didownload tu, kit gunakan dala new blog. Dalam kalsik template tiada "add Gadget".
Sekian TK

AlmansuQie™ March 4, 2009 at 11:21 PM  

waalaikumussalam..
template classic mmg susah sikit..100% kene edit dlm html utk tambah widget..klu xbiasa mmg berterabur la..Ana pun xpenah guna..

elok guna yg br..mudah n cepat

hibah May 24, 2009 at 12:48 AM  

4. Seterusnya paling penting. Untuk buat readmore pada entry, gunakan kode ini. lihat contoh.

ana xfhm cara no 4..leh ust bg contoh x?
syukran

AlmansuQie™ May 24, 2009 at 6:57 AM  

no 4 tu kat post editor la..masa tulis atau edit artikel. tuk pendekkan posting tu ke masukkan kodnya.

maahad-ahmadi September 11, 2009 at 5:37 AM  

salam..saya dah buat...tetap keluar panjang juga..bagi contoh ayat camne nak letak code tu..dah banyak buat tak dapat..plsss..

~.:mUSlimaH sOLehaH:.~ November 24, 2009 at 4:45 AM  

ust..
nk letak step 4
dkt edit html atau compose..??

wiyno January 13, 2010 at 8:26 PM  

terimakasih langsung kita coba

qasihaysha May 18, 2010 at 6:32 PM  

salam..banyak manfaat yg sy bleh dpt d tutorial blog ni..timakasih ya tuan blog..;)

Mekar June 10, 2010 at 6:17 PM  

TERIMA KASIH ALMANSU. ADA BANYAK PANDUAN @ TIPS BERGUNA SAYA PEROLEHI DARI BLOG INI. TQVM

zzali idris September 11, 2014 at 4:55 AM  

as salam nak tanya expand widget template tu kat mane?

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox