Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Membuat Pesanan Di Posting

Ana cuba buat Tutorial ni.. tetiba menjadi pulak, pening la jugak nak buat nye. Tapi Ana puas hati bila melihat hasilnya. Xla sia2 duk mengadap makhluk syasyah ni. Ok pesanan ni akan muncul di setiap akhir posting. Kita boleh tulis apa saja, kalau nak isi iklan pun boleh rasanya. Tutorial ini sesuai bagi yang menggunakan 'Read More' macam Ana. Yang lain pun sesuai cuma ade perbezaan la skit. Begini caranya ye..

1. Loggin ke Blogger => Layout => Edit HTML. Tandakan pada kotak Expand Widget dan cari kode dibawah.

<div class='post-footer'>


2. Tambahkan kode ini sebelumnya.

<h5><br/><center>
<b>PESANAN ANTUM DISINI</b>
</center><br/></h5>


3. Gantikan text berwarna merah megikut citarasa Antum.

4. Seterusnya scroll ke bahagian Posting dan tambahkan kode dibawah.

.post h5 {
background: #E7F398 url(http://i302.photobucket.com/albums/nn113/aburifaie/comen.jpg)no-repeat top left;
border: 3px solid #81BEF7;
font-family: Georgia;
font-size:12px;
color:#B404AE;
-moz-border-radius:12px;
}


5. Text merah adalah background. Biru warna border. Purple warna tulisan. Kasi tukar la ikut template Antum..heheh dah siap.

Tips² Terkait



6 Komentar:

Romli Daud April 19, 2009 at 6:54 AM  

Tuan, bahagian posting ...nak letak ni -->.post h5 {
background: #E7F398 url(http://i302.photobucket.com/albums/nn113/aburifaie/comen.jpg)no-repeat top left;...saya cari tak jumpe kat mana tu..?

AlmansuQie™ April 19, 2009 at 8:20 AM  

ok... cari ni .post pastu paste bawah die

AlmansuQie™ April 19, 2009 at 8:21 AM  

atau kod ni

.post h3 {
.....
.....
.....}

paste kat bawah kod ni

Romli Daud April 19, 2009 at 10:22 AM  

ok dah jumpe ...terima kasih...;;)

Forum Komunikasi Intelektual Muda March 13, 2010 at 11:15 AM  

wah.... mantap bro posting-a...
tp kl blh ne aq mo nanyak...gmn sih buat page baru di blog yg bisa read more? :)]

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox