Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Background Pada Tajuk Post

Cara menambah background pada tajuk posting adalah sama seperti menambah Background Pada Tajuk Sidebar, cuma pada kod css yang berbeza. Dah ramai bertanya tapi lupa nak postkan. Ok untuk tajuk post cari kod ini.



.post h3 {
........
........
........
........
}


1. Untuk background bercolor cuma tambahkan kod warna kedalamnya.

.post h3 {
background: #000;
........
........
........
}


2. Gantikan kod warna biru tersebut ikut kehendak masing2 yer. Kod warna Disini.

3. Jika ingin membuat background bergambar tambahkan kod berikut.

.post h3 {
background:url(http://alamat gambar antum.jpg)repeat-x;
........
........
........
}


4. Gantikan alamat gambar tersebut. Ok siap.. Preview dan lihat hasilnya. Puas hati terus save yer.

Tips² Terkait



9 Komentar:

BAHARUDIN BIN MOHD.ARIFF June 11, 2009 at 4:55 AM  

السلام عليكم
Maaf, saya tak begitu faham cara untuk memasukan kod yang ante berikan itu kedalam blos, saya harap tuan dapat jelaskan kepada saya.
المخلص أخوكم في الاسلام

AlmansuQie™ June 11, 2009 at 11:16 AM  

tang mana xphm tu..senang je yg ni, cari kod
.post h3 {
pastu pilih nk buh ape..klu nk color je, tukar kod color tu.

Shine January 30, 2010 at 9:21 PM  

Luar biasa..trimakasih infonya, jadi referensi buat saya

Miza Yusof January 3, 2011 at 6:37 AM  

terlalu ringkas. maaf miza tak faham :(

princesswuland March 8, 2011 at 8:03 AM  

saya sangat sulit untuk mengerti

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox