Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Request Tutorial & Pertanyaan Disini

Ruangan ini untuk sesapa yang nak mintak tunjuk ajar peribadi berkenaan blog masing2. Atau ada pertanyaan berkenaan kod HTML yang payah untuk Ana jelaskan di Cbox. Mana2 kod atau script yang berkaitan akan Ana post disini. Pertanyaan dari Man...Masalah pada menu vertikel..ade icon yang menghiasi.

Man: tuan, tolong saya buat menu tab vertical...dah copy paste tp ada prob skit dgn display dkt blog...easyreadquran.blogspot.com...tq.


Cari kod ni dalam template kamu Man...

.sidebar ul li {
list-style: disc url(http://www.blogblog.com/moto_son/diamond.gif) inside;
vertical-align: top;
padding: 0;
margin: 0;
}


Delete kod berwarna merah..Insyaallah akan hilang icon tu..

kamsiah: salam...akak nak tanya,boleh ke akak 'hilangkan' link tab yg dah disediakn kat tempalte akak..kalau boleh camner caranya?


Ok kak.. buang salah satu dari kod berikut..

-------------tab akak yang atas------------------

<div id='NavbarMenu'>
<div id='NavbarMenuleft'>
<ul id='nav'>
<li><a href='http://kamsiah-yusoff.blogspot.com/'>Home</a></li>
<li><a href='http://kamsiah-yusoff.blogspot.com/feeds/posts/default'>Posts RSS</a></li>
<li><a href='http://kamsiah-yusoff.blogspot.com/feeds/comments/default'>Comments RSS</a></li>
<li><a href='#'>Edit</a></li>
</ul>
</div>
<div id='NavbarMenuright'>

<div id='search'>
<form action='/search' id='searchform' method='get'>
<input id='s' name='q' type='text' value=''/>
<input id='searchsubmit' type='submit' value='Search'/>
</form>
</div>
</div>
</div>

-------------------Ni UNTUK TAB YANG BAWAH---------------------

<div style='clear:both;'></div>
<div id='outer-wrapper'><div id='wrap2'>
<div id='content-wrapper'>
<div id='navigation'>
<ul>
<li class='selected'><a href='http://kamsiah-yusoff.blogspot.com'>Home</a></li>
<li><a href='http://kamsiah-yusoff.blogspot.com/2008/03/awards.html'>Awards and Gift</a></li>

<li><a href='http://kamsiah-yusoff.blogspot.com/2008/03/photo.html'>Photo's Gallery</a></li>
<li><a href='http://kamsiah-yusoff.blogspot.com/2009/03/resepi.html'>My Recepies</a></li>
<li><a href='http://kamsiah-yusoff.blogspot.com/2008/03/hobi.html'>Hobbies</a></li>
<li><a href='http://kamsiah-yusoff.blogspot.com/2008/03/buku.html'>My Books</a></li>
<li><a href='http://friendster.com/kamsiah70'>My Friendster</a></li>
</ul>
</div>


Kalau xnak dua2 delete je seme kod tu

Tips² Terkait



38 Komentar:

Kamsiah June 25, 2009 at 1:44 PM  

TERIMA KASIH ATAS TUNJUK AJAR...SEMOGA DIBERI KESEMPATAN UTK ANDA MEMBERI TUNJUK AJAR LAGI..

..::arYaniEs::.. July 7, 2009 at 6:16 PM  

salam...cikgu,mcm nak buat scolling text? tqq...

..::arYaniEs::.. July 7, 2009 at 8:14 PM  

:) tq... tak terperasan plak..

Redhwan July 9, 2009 at 6:58 AM  

Assalamualaikum

Tanye sikit, macam mana nak buat pautan kita pada sidebar boleh expand dan collapse macam blog archive?

~najihahfaizahazaman~ July 19, 2009 at 8:02 PM  

salam, nak tanya..
mcm mana nak buat menu tab..
yg ade home, contact, and the others tu ye?
blh mintak tolong ajarkan..
(^_^)

AlmansuQie™ July 19, 2009 at 8:29 PM  

wasalam..dah ade dalam koleksi tips tu... tgk link ni..

Menu Tab Horizontal

fabrie July 29, 2009 at 11:29 AM  

Pak cik, camne care buat slide show macam yg ade pd blog pak cik? macam yg di bawah menu blog pak cik...

Nik Perantau July 31, 2009 at 4:44 AM  

Salam... macam mana nak tambah animasi dalam blog?

AlmansuQie™ July 31, 2009 at 5:18 AM  

animasi berbentuk ape?? file.swf atau file.gif??

p/s: animasi hanya akan memberatkan blog anda

evo,  August 1, 2009 at 8:02 AM  

salam
mcm mana nk buat page baru.contoh http://almansuqie-tips.blogspot.com(/2009/06/request-tutorial-pertanyaan-disini.html)
mcm dlm kurungan add blog tuan tu..sbb nk buat link.nak kena register create new blog ke??banyak tuu kena create..

AlmansuQie™ August 1, 2009 at 8:22 AM  

itu link tuk salah satu posting ana..dan pada setiap posting akan ada linknya. xperlu buat blog baru.. cukup dgn create new post je.. pastu nati klik kanan kat tajuk post tu dan copy link location..

evo,  August 1, 2009 at 11:10 AM  

time kasih...
tp x jd lg lah..bl klik menu tab dia akan pegi pada page not found.
sory sy budak br belajar....

hariaie August 9, 2009 at 1:02 PM  

Assalamualaikum abg, agk2 boleh tak tunjuk mcmna nak buat banner link untuk kita kongsikan dgn org lain tu.... mcm abg punya banner link tu...
TERIMA KASIH

AlmansuQie™ August 9, 2009 at 1:59 PM  

klik link dibawah...banner tu ana guna adobe image ready..

Make Animated Gif

hariaie August 9, 2009 at 4:39 PM  

terima kasih.. harap dapat tunjuk ajar lagi...

zureynee August 16, 2009 at 2:51 PM  

mcmana nk post gmbr sblh menyebelah?

pengumpul blog September 6, 2009 at 8:13 AM  

salam sahabatku...
saya baru lagi dalam dunia blog ini. so boleh tak kalau ana komenkan sedikit tentang blog saya dan mana yang patut ditambah dan dibuang.

MUSTAQIM October 7, 2009 at 12:46 PM  

SALAM USTAZ,
saya ada pertanyaan berkenaan tutorial ustaz iaitu
Slider ala Zinmag Primus Template. ALhamdulilah saya dah follow step by step dan menjadi tetapi ada sedikit kecactatan pada "title" tersebut. Ada sedikit coretan warna kelabut pada title tersebut. Puas ana cuba untuk selesaikan tetapi masih dalam kebuntuan. Harap ustaz dapat tunjuk ajarkan bagaimana untuk menghilangkan kesan warna kelabu tersebut pada title blog ana.
TERIMA KASIH.

putri December 30, 2009 at 12:15 PM  

salam.. sy bru je nk bjr buat blog, sy ade msalah sikit, cne nk buat url untuk link? contohnya klu dlm blog saudara, bila klik mana2 entry, akn buka di tab lain... masalah sy, cne nk buat url di tab lain 2? harap dpt tlg ye.. trima kasih..

Princessgathis a.k.a CinTa January 19, 2010 at 6:12 AM  

salam....
nak tnya, cm ner nk buat sticky mode dlm blog...

anwar January 20, 2010 at 3:51 PM  

salam nk tnya ada x cara nk tau org vsit blog kita?
dan ada x cara camne nk rekod maklumat yg dberikn pelawat cam addres or email n etc,,

secangkir madu merah January 28, 2010 at 8:55 AM  

salam saudara, telah cuba buat recent komen tapi tak jadi...tunjuk ajar yg diberikan diucapkan terima kasih...

fatimahazzahidah February 26, 2010 at 10:03 AM  

salam. nak tanya, kalau kte guna template wordpress utk blogspot, pastu kte nak apply new page. sy dh buat new page dan allow comment pada page tu. tapi kat kotak tulis komen tu keluar error bX-7i7hsq. nak buat macamana yek? dan kenapa keluar error? adakah sebab blogspot tak support new page nie? harap boleh bantu...

Fiza's March 30, 2010 at 11:55 AM  

salam.. nak tanya, macam mana nak delete kalau post jadi double??? blog sy dah jadi caca marba.. please help... 'www.caulala.blogspot.com'.. tq

Anonymous,  April 3, 2010 at 6:35 AM  

salam,
1.bagaimana nak jadikan bground kita statik bila
kita scroll ke bawah,
maksudnya tk bergerak seperti bgraound ustaz
berbintang2 putih ni.
2.brapa luas size utk djadikan bground 1 muka,
maksudnya satu gamabar yg statik?
-hamba allah-

AlmansuQie™ April 4, 2010 at 5:49 AM  

to- fiza's

pi kat edit post...
delete kat situ

~najihah faizah azaman~ April 26, 2010 at 6:14 AM  

salam.

macam mana nak buat dropdown link pada link bar ye?

DoRaEmoN LuRvE October 11, 2010 at 12:37 PM  

salam.. nk tanye.. blog sy xde navbar.. mcm mne nk buat supaya blog sy ade navbar.. tlg sy... aarrrgghhh!!!!

Anonymous,  December 24, 2010 at 6:13 AM  

assalamualaikum

macam mana ye nak tukar font kepada ini:
http://www.urbanfonts.com/fonts/Words_of_love.htm

kalau tahu, tolong balas ke sini:
mya.sweety90@yaho.com

kalau memang dah ada tutorial psl font tolong bagi link dkt email di atas. thank you so much!

Miss Seohyuri December 31, 2010 at 12:29 PM  

assalamualaikum , boleh saye tanye mcm mane nk buat alert message byk2 ehh ? n ade kotak utk menjawab lagi ! kalo tahuu , share lahh .. thnks

Dek'ya January 12, 2011 at 6:53 PM  

abg.. D'ya ade problem la..ples..bleh mintak tlong x..Msalah d'ya nape mase D'ya post entry baru yang melibatkan tutorial yg ade pkataan contoh mcm kode 'head>' ..tapi bile dah publish post die x kuar pon pkataan tuh kat blog..ke ade setting yg yg x btol..??help me!

Miss D'ya January 30, 2011 at 3:02 AM  

bleh tak buat tutorial napa follower saya x muncul..?? please

zaly February 19, 2011 at 2:43 PM  

SAYA ADA MASAALAH INI:
1]FOLLOWERS SAYA DIBLOG LAMA SAYA PINDAHKAN KE BLOG BARU SAYA LETAKKAN DIBAWAH SEKALI.
FOLLOWERS DIBLOG BARU ADA DI ATAS SEKALI...
BAGAIMANA SAYA NAK GABUNGKAN 2 FOLLWERS WIDGET INI MENJADI SATU.
ATAU BAGAIMANA SAYA NAK HILANGKAN PERKATAAN "FOLLOW" DI WIDGET FOLLOWER LAMA.
HARAP DAPAT TUNJUK AJAR...T/KASIH
http://lepaklepakkedaikopi.blogspot.com

Adda May 4, 2011 at 10:10 AM  

salam..
adda nak mintak tutorial tentang tab view..
tab view sedia ada dalam blog nih, tab nye disebelah atas.. and kita jadikkan dia sebagai widget baru..

tapi, yg adda nak, tab view yang tab nye terletak di sebelah kiri or kanan blog.. and dia terletak di luar blog.. kalau kita click pada tab tuh, dia akan keluar didalam main body blog.. emm . lebih kurang mcm penanda buku.. boleh tolong tak ek ? hehe

P/S : ada pape carik adda dekat sini :
fabulme.blogspot.com / dawysahibullah@gmail.com

terima kasih :)

Idris Talu May 7, 2012 at 4:22 PM  
This comment has been removed by the author.
Idris Talu May 7, 2012 at 4:26 PM  

Assalamualaikum,

Mungkin masalah ini pada orang lain suatu yang remeh tetapi tidak kepada saya.

Saya tidak dapat memindahkan "gadget" pada kedua-dua "sidebar" ke lokasi yang saya kehendaki.

Blog saya:
http://idristalu.blogspot.com/

Wassalam.

Esyah Mie January 2, 2014 at 8:28 AM  

Assalamualaikum,

Saya nak masukkan novel yang saya buat dalam blog saya, and saya nak tambah column 'novel' dekat sidebar so that bila diorang nak baca novel saya tekan dekat situ je.. Macam mana ek nak tambah? Dan macam mana nak post selepas itu?

Blog; http://dcstudia.blogspot.com/

Mohon tunjuk ajar..

Wassalam

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox