Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Hide/Show Elements Di Sidebar

Pernah tengok expandable posting x? Contoh kat blog Ana yang ini AlmansuQie. Cara membuatnya disini. Ok, kali ni kita nak buat hide/show widget pada sidebar pulak. Sekaligus dapat menjimatkan ruang. Redhwan ade tertanya2. Boleh juga gunakan cara ini untuk hide/show pautan.

Redhwan: Assalamualaikum..Tanye sikit, macam mana nak buat pautan kita pada sidebar boleh expand dan collapse macam blog archive?


1. Pertama masuk ke Layout => Edit HTML dan tambahkan kod berikut selepas kod ]]></b:skin>.

<style type="text/css">
.texthidden {display:inline}
.shown {display:block}
</style>
<script type="text/javascript">
document.write('<style>.texthidden {display:none} </style>');
</script>
<script type="text/Javascript">
function expandcollapse (postid) {
whichpost = document.getElementById(postid);
if (whichpost.className=="shown") {
whichpost.className="texthidden";
}
else {
whichpost.className="shown";
}
}
</script>


2. Klik save template dan selesai di bahagian ini. Pergi ke bahagian page Elements => Add a Gadget => HTML/Javascript. Tambah kod ni..

<ul><a href="javascript:void(0);" onclick="expandcollapse('keyword')"> [+/-] Pautan</a></ul>
<ul class="texthidden" id="keyword">
<li><a href="http://link.com">Link 1</a></li>
<li><a href="http://link.com">Link 2</a></li>
<li><a href="http://link.com">Link 3</a></li>
<li><a href="http://link.com">Link 4</a></li>
<li><a href="http://link.com">Link 5</a></li>
</ul>


4. Tukarkan link2 berwarna merah dengan link Antum yer.. Text biru mesti nama yang sama. Warna ungu boleh ditukar jadi perkataan atau gambar. Yang ni khas untuk pautan. Untuk sembunyikan widget pulak buat macam ni.

<ul><a href="javascript:void(0);" onclick="expandcollapse('Cbox')"> [+/-] Kotak Jerit</a></ul>
<ul class="texthidden" id="Cbox">
...............kod cbox disini...............
...............kod cbox disini...............</ul>


5. Macam tu la jugak pada mana widget yer. Siap!! Selamat mencuba!!

Tips² Terkait



7 Komentar:

Redhwan July 10, 2009 at 7:22 AM  

assalamualaikum

Terima kasih kerana sudi melayan kerenah saya ni.

Biasanya apa tips yang saya ambil dari sini menjadi.

Tapi tak tahulah apa masalahnya kali ini tidak menjadi.:-L

Insya-Allah saya akan cuba lagi sampai berjaya. kalau tak berjaya saya kene tanya al-mansuqie baliklah nampaknyer yer :D

Pemuda PAS Kijal July 11, 2009 at 10:34 AM  

:-t dah banyak kali saya cuba tapi tak jadi jugak.:)]

AlmansuQie™ July 11, 2009 at 1:25 PM  

Maaf...ade salah kod tu..Ana dah gantikan dengan kod lain yg lagi mudah, buang kod2 sebelum ni dan cuba yg baru ni..insyaallah jadi

Redhwan July 12, 2009 at 1:22 PM  

Assalamualaikum

Saya datang bawa masalah ni.:D

Kod yang diberikan memang menjadi tapi ade problem lain pulak yang timbul...:)]

Pepehal pun lawatlah blog saya untuk lihat problemnya.

Redhwan July 14, 2009 at 11:50 PM  

Assalamualaikum

Akhirnya ku temui kejayaan jua:D

ThanQ Al-Mansuqie.

Jasamu dikenang:)

Idris Talu May 7, 2012 at 3:35 PM  

Assalamualaikum,

Sejak beberapa hari yang lalu saya tidak dapat mengubah kedudukan "gadget" pada "sidebar".

Wassalam.

Dewa Poker August 12, 2016 at 4:14 PM  

sudah mengerti min ..
Thx yah informasinya. Good Luck

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox