Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Cara Menukar Icon Pada Address Bar

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu). Contohnya disebelah alamat Ana ada icon greenstar dan jika di Blogspot maka icon default yang akan timbul adalah gambar seperti ini : Ini namanya "Favorite Icon/Favicon"

Kalau rasa nak tukar dengan icon/gambar yang kita inginkan, caranya sangat mudah, cuma dengan membuat gambar (gif, jpg, ico, dan lain2) dengan ukuran kira-kira 50x50 pixel (sebenarnya tiada ukuran yang tepat, cuma kita nakkan file yang lebih kecil dan cepat dibuka). ok .....next masuk ke "Layout => Edit HTML" pastu copy kode dibawah dan pastekan sebelum kode</head>

<link href='http://almansuqie-tips.com/starstar21.gif' rel='SHORTCUT ICON'/>

Tukar text yang ditebalkan dengan warna biru dengan link gambar/icon yang sudah Antum uploadkan. Ana biasa upload di Photobucket dan juga di Imageshack..Kalau Antum nak upload kat tempat lain pun boleh. Asalkan dapat link gambar tu.

ok setle...Selamat mencuba!!

Tips² Terkait



11 Komentar:

HaFez94 April 19, 2009 at 6:10 AM  

MACAM mana abg buat ade slide kat atas blog tu..
tekan stop..apa nama tu?

AlmansuQie™ April 19, 2009 at 6:15 AM  

Slide ni ana baru je jumpa..sulit skit nak buat die.. ana terpaksa edit dari yg asal.. yg asal boleh klik pada link ini

www.bloggerstyles.com

Izzah Marzuki June 13, 2009 at 8:04 PM  

assalamualaikum,

terima kasih kerna berkongsi!
memang bermanfaat!

lynn July 3, 2009 at 11:41 AM  

Thanx..saya dah berjaya buat favicon

mujahidahputeri July 7, 2009 at 4:32 PM  

salam.xbjaya mbuatnye.dh byk kali cb.

amie... July 28, 2009 at 9:05 AM  

salam.ustaz syukran.alhamdulilah ana dh brjaya bt...sblm ni cbe tp xjd...

cute mummy July 30, 2009 at 2:18 AM  

askum...sedara bleh tolong tak,saya nak tukar template n favicon tp bila save slalunye naik ayat ni plz...

We were unable to save your template
Please correct the error below, and submit your template again.
Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: The reference to entity "current" must end with the ';' delimiter.

warungkampung August 27, 2009 at 5:51 PM  

Salam Ramadhan.

Akhi, untuk user wordpress bagaimana untuk masukkan Favicon ya? Mintak dikongsi. JazakAllah.

SejarahCintaMastura September 6, 2009 at 5:06 PM  

askum... mcm ane nih... dah berkali wat icon kat adress bar... susah la... 8-}

AlmansuQie™ September 6, 2009 at 5:31 PM  

jgn pakai IE..Pastikan guna mozilla firefox dan yang seangkatan dengannya

gen3cool September 11, 2009 at 2:22 AM  

assalamualaikum w.b.t, ana pening la yg kena copy paste code yg akhi bgi tu untk buat favicon, ada tulis 'pastekan sebelum kode head'.. err, mslahnya head yg mana satu ni? ada dua head la..
afwan wa syukran..

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox