Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Kotak Komentar Pada Setiap Postingan

Assalamualaikum....Membuat kotak komentar di setiap postingan adalah satu pilihan terbaik. Ini akan memudahkan pengunjung untuk meninggalkan sebarang komentar, pesanan atau kritikan tanpa membuka tetingkap yang baru dan melambatkan. Caranya begini yer..

1. Login ke draft.blogger.com. Mesti pelik kan? draft.blogger ini lebih kurang macam blogger.com jugak la, fungsi yang sama cuma ada beza sikit je.

2. Pilih halaman Settings kemudian Comments. Tandakan pada kotak (Embedded below post)

3. Pilih (Save Changes) dan lihat hasilnya.

4. Untuk lihat hasilnya cuba klik mana2 tajuk postingan Antum. Jika kotak komen sudah ada di dibawah posting maka ianya berhasil dan cukup setakat ini. Bagi yang tidak berhasil, jangan risau, mungkin ada masalah dengan template Antum. Cuba cara dibawah.

5. Pilih Layout => Edit HTML". Tandakan pada kotak "Expand widget templates" dan cari kode dibawah.

<p class='comment-footer'> <b:if cond='data:post.allowComments'> <a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:postCommentMsg/></a> </b:if> </p>



6. Gantikan dengan kode dibawah.

<p class='comment-footer'> <b:if cond='data:post.embedCommentForm'> <b:include data='post' name='comment-form'/> <b:else/> <b:if cond='data:post.allowComments'> <a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:postCommentMsg/></a> </b:if> </b:if> </p>



7. Pilih (Save Changes) dan lihat hasilnya. Insyaallah dah menjadi tu..Kalau boleh doala dulu sebelum save..heheh..

Selamat Mencuba!!

Tips² Terkait



7 Komentar:

..arYaniEs.. June 27, 2009 at 1:52 AM  

salam...dah buat, ada keluar,tapi hilang terus selepas beberapa saat.pulak tu selepas code -p class='comment-footer'- tu pulak, x sama dgn ana punya. mcmn ek cikgu? :-L

AlmansuQie™ June 27, 2009 at 8:22 AM  

wasalam ary...

silap kod tu kot..comment footer ade 2. pilih yg kodnya ada sama2 skit.. ataupun comment footer yang diatas..bawah tu bukan.

..arYaniEs.. June 27, 2009 at 2:01 PM  

salam kembali...dah ader dah...!! memang ana comment footer yg bawah. :) trimas ckgu!!! ;)

Yonges Band December 25, 2009 at 10:34 PM  

Assalmalikum
Aku Tak Berhasil.. aku dah ikuti semua tapi tak berhasil pula. coba cari solusinya

Fhamulan February 4, 2010 at 12:08 PM  

aku gak berhasil...kode itu malah gak ada di template aku...
mohon solusinya ^^

ejuel Shahrin May 3, 2015 at 7:44 PM  

terima kasih atas ulasan di atas.memang banyak membantu saye.Tqvm

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox