Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Cara Membuat Banner Di Blog

Entri kali bukanla tutorial atau trik yer. Sekadar ingin menjelaskan saja. Ramai gak yang tanya cara nak buat Banner ni. Ponin den dibuatnye. Ok untuk buat banner ni senang la bagi orang yang berotak kreatif dan mahir dalam rekabentuk grafik juga menggunakan software yang power2 la. Ana pula, yang kurang kreatif ni hanya bemula dengan Adobe Photoshop 7, pastu CS3 dan sekarang CS4 untuk menghasilkan sebarang banner dan grafik.

Ana rasa masih ramai yang tak tahu apekebenda adobe photoshop ni. Memang susah nak jelaskan dan mengajar adobe di ruangan ini. Ana dulu pun bertalaqqi dengan guru2 adobe dari Shoubra berkenaan cara2 asas menggunakan photoshop ni. Sampai sekarang xpandai2 lagi.

Bagi yang sudah ada software photoshop ni, boleh la cari tutorial berkenaan dengannya. Banyak sangat.. Ana cadangkan cari tutorial dari youtube kerana mudah difahami lebih jelas melalui video. Klik SINI untuk lihat contoh tutorial dari youtube.

Selesai berkenaan adobe. Ana cuba cari laman yang menyediakan layanan membuat banner ni. Jumpa la satu dan ini Ana rasa yang terbaik. Antum boleh cuba membuat sebarang banner dengan ukuran pelbagai di Banner Fans ini. Harap dapat membantu.

Untuk menghasilkan Button rujuk SINI

Wallahua'lam.

Tips² Terkait



6 Komentar:

Anonymous,  July 28, 2009 at 8:43 PM  

mane nk download free adobe photoshop?

AlmansuQie™ July 29, 2009 at 5:17 AM  

cuba search dl.. xpun gi sini

mininova.org

cari adobe photoshop

Anonymous,  August 29, 2009 at 1:27 AM  

ustaz..detailkan cara nak buat banner ni klu bleh buh gambar skill to make easy banner, klu tak guna photoshop cs3 tu pun tak pa....

Kaos Batik December 21, 2012 at 5:45 AM  

terima kesih tutornya ustadz....Ana jadi tambah ilmu....

Dewa Poker August 12, 2016 at 3:29 PM  

Dicoba dulu ya informasinya min :) Thx

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox