Posted by AlmansuQie™

Emoticon Di Post Entry

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Ok untuk yang ini, caranya begini..

Posted by AlmansuQie™

Blogspot Dengan Gaya Wordpress

Pernah tengokkan wordpress?? Kali ini kita buat template kita macam wordpress skit. Kita main sorok-sorok widget.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Favicon

Assalamualaikum..ok..Kalau kita buka sesuatu website atau blog maka kekadang kita tengok ada gambar atau icon pada address bar (kat tempat alamat url tu).

Posted by AlmansuQie™

Membuat Label Flash (Blogumus)

Ha tutorial ni Ana ambil dari Blogger Buster. Cantik kalau dapat buat label macam ni..Ini untuk simpanan Ana, kalau Antum minat boleh ikut tutorial ni..

Posted by AlmansuQie™

The Cutest Blog On The Block

Teringin untuk menggunakan transparent background macam ini??Menarik kan?? Ada bayak lagi..Boleh dapatkannya di LamanIni. Untuk menampalnya di blog senang saja.

Posted by AlmansuQie™

Cara Membuat Menu Tab View

Apakah makhluk yang bernama Menu Tab View ni?. Boleh tengok sebelah kanan blog ni. Ana isikan dengan tips2/artikel2 di dalamnya. Kotak menu ni sangat berguna.

Memasukkan Quran dalam PowerPoint

Assalamualaikum...Ana rasa mungkin ramai dikalangan kita yang mengalami kesulitan untuk memasukkan penulisan al Quran dalam Microsoft Power Point.. Ana pun pening bila nak buat slide yang memerlukan ayat2 quran. Bila guna cara copy paste biasa ayat quran akan jadi terbalik. Cari punya cari jumpa satu cara yang Ana kira paling mudah dan disukai ramai. Nak tau ikut step dibawah.

1. Buka perisian Microsoft Word...

2. Klik kat Add-Ins => Quran..Kalau xde download kat SINI. Extract file guna Winrar. Install Quran tersebut..


Get All : Untuk Ayat al-Quran dan Terjemahan.
Get Ayat : Untuk Ayat al-Quran sahaja.
Get Terjemah : Untuk Terjemahan sahaja.

3. Pilihla surat dan ayat yang nak dipaparkan. Pastu editla ayat2 tu kasi cantik, tukar color ke ape ke, ikut suka la..sebagaimana yang dikehendaki pada slide nanti.

4. Pastu klik Ctrl+A dan Copy ayat2 tersebut.

5. Buka Perisian Microsoft PowerPoint.

6. Pada ruangan Home > klik tanda anak panah di bawah fungsi Paste => pilih => Paste Special => Paste as : Picture (Enhanced Metafile) atau Microsoft Office Word Document Object.


7. Dah siap.......Selamat Mencuba

Tips² Terkait



44 Komentar:

Mujahid At-Tufail ibn Amr ad-Dawsi November 2, 2010 at 4:24 PM  

syukran..moga mendapat redha atas tutorial yang memberi manfaat terutama pada student2 pendidikan..

orang la December 3, 2010 at 6:12 AM  

salam..perkongsian yg bagus...tp sy dh try donlot bnyk kli dh..asyik xle ja..apa mslah nya??..dia donlot takat 28.8kb ja...T___T

I,  January 18, 2011 at 10:23 AM  

Maksih Banget, Sangat berguna sekali!!!

AkuBukanBlogger January 31, 2011 at 8:08 PM  

nice info...

nak lebih kenicean info, plez visit here http://kipasmati.blogspot.com

Anonymous,  May 22, 2011 at 3:08 PM  

Jazakumullah, matur tengkyu semoga mendapat ridha Allah, insyaAllah amat berguna, ana dah nggak ngalami kesukaran lagi kalau butuh presentasi yang perlu ayat Quran

Anonymous,  June 15, 2011 at 4:26 PM  

Alhamdulillah... akhirnya ketemu juga caranya..
tks... zay-jkt.

En. Hamdi July 31, 2011 at 9:09 PM  

syukran2..bru tahu cranya mcm mna...alhamdulillah..:)

Anonymous,  October 14, 2011 at 5:05 AM  

info yang sangat bermanfaat

http://fashionpria.indoprofile.com/blog

Anonymous,  November 15, 2011 at 2:24 PM  

hebaaaaat, terima kasih

cerita best November 16, 2011 at 2:39 PM  

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow...pakjoe tau

Anonymous,  December 17, 2011 at 8:36 AM  

thanks gan

sprei bed cover January 25, 2012 at 2:24 AM  

thanks gan gan nice and helpful article, regards and greetings successful blogger
bed cover , sprei

Anonymous,  January 25, 2012 at 10:11 AM  

terima kasih ilmunya...dah kita coba berhasil....

Anonymous,  February 12, 2012 at 2:45 AM  

tp ayat al-quran masih terbalik dalam power point...nk wt cm ne?

Trica Jus May 9, 2012 at 2:20 AM  

berbagi kata2 motivasi gan :D . semoga di terima yah
==================================================
Kamu tak akan bisa hidup sendiri. Butuh bantuan orang lain. Pastikan bahwa mereka adalah orang yg dapat kamu andalkan.

====================================================

Anonymous,  July 10, 2012 at 4:23 AM  

alhamdulillah, makasih banyak, sangat bermanfaat.....

TricaJus August 24, 2012 at 8:54 AM  

berbagi kata kata motivasi gan
Apa yang anda lakukan hari ini, merupakan kunci kebaikan ataupun juga kehancuran hari esok anda. Lakukanlah yang terbaik untuk hari ini.
salam kenal sukses selalu dan ku tunggu kunjungan baliknya :D

Jefry November 30, 2012 at 9:51 AM  

terima kasih atas tutorialnya

Anonymous,  December 18, 2012 at 3:40 AM  

Hі, all is going perfectlу here and
ofcourse еvery оne iѕ shaгing information, thаt's truly good, keep up writing.

Feel free to surf to my weblog :: vapornine
Here is my web site ;

Anonymous,  January 7, 2013 at 11:33 PM  

Hi outstanԁing blog! Does гunning а blog such as this taκe
а laгge аmount of woгk? I've no understanding of programming but I was hoping to start my own blog in the near future. Anyway, if you have any ideas or tips for new blog owners please share. I know this is off subject nevertheless I simply had to ask. Appreciate it!
Here is my webpage ; buy 100 instagram followers

Anonymous,  February 10, 2013 at 7:57 PM  

I'm curious to find out what blog system you're working with?
I'm experiencing some minor security issues with my latest website and I'd
like to find something more secure. Do you have any solutions?


Also visit my blog post http://lynngreatorex.blogspot.fr/
Also see my web site :: refurbished computers with windows 7

Anonymous,  February 13, 2013 at 6:01 PM  

If you wish for to get a great deal from this paragraph then you have to apply such techniques to your won website.


Also visit my blog post; how to buy twitter followers

Anonymous,  February 14, 2013 at 1:44 AM  

Currently it appears like Movable Type is the best blogging platform out there
right now. (from what I've read) Is that what you're
using on your blog?

Look into my weblog ... eov

Anonymous,  February 14, 2013 at 3:35 PM  

Thank you for another informative site. The place else may just
I am getting that kind of info written in such a perfect means?
I've a mission that I'm simply now working on, and I have been at the look out
for such info.

My web-site ... zulutradeonline.com
Also see my web site :: ava auto trader

dana huda February 20, 2013 at 5:34 PM  

Alhamdulillah, dapat ilmu baru


http://nakhodaku.blogspot.com

Anonymous,  February 22, 2013 at 2:29 AM  

That is really interesting, You're an excessively skilled blogger. I've joined your
feed and look ahead to in the hunt for more of your fantastic post.

Additionally, I have shared your site in my social
networks

My site: option fair

Anonymous,  February 22, 2013 at 8:23 AM  

Thanks for finally writing about > "Memasukkan Quran dalam PowerPoint" < Liked it!

my web-site ... do
or proofread your French homework

My site - draw a picture of almost anything you want

melirik February 25, 2013 at 5:20 AM  

Alhamdulillah menambah ilmu yang bermanfaat, terima kasih :)

Anonymous,  March 25, 2013 at 3:21 PM  

memang saya dah tercari-cari cara nak masukkan quran kedalam powerpoint....thanks

Portwarta April 9, 2013 at 6:23 AM  

sangat bergunna gan,,

follback ya..
http://portwarta.blogspot.com/

Anonymous,  April 12, 2013 at 3:59 AM  

Hi, after reading this awesome piece of writing i am as
well happy to share my knowledge here with friends.

Have a look at my weblog ... book of raw spielen

Anonymous,  May 18, 2013 at 11:45 AM  

Hi theгe! It ѕеems as though wе bοth have a interest for thе
same thing. Your blog, "Blogger: AlmansuQie� Tips & Tutorial Blog" anԁ mine are very similаr.
Have you eѵer thought abοut аuthoring а guest ρost fοг а гelatеd websitе?
It wіll suгely hеlp gaіn рublіcіty to your blog (mу ωеbsіte
rесіeves а lot of ѵiѕіtоrs).
ӏf уou happеn tο be
intегested, еmail me at: darinnew@gmail.
com. Τhаnk you

Here iѕ my web blog - red panties thumb

Agambatee Taht September 18, 2013 at 9:55 AM  

Assalammualaikum, syukran katsiir ilmunya,,tapi ketika saya coba hasilnya tetap terbalik ..contoh kalimat Bismillahhirrahmannirrahiim...hasilnya arrahman arrahim Allah bismi...kenapa bisa ..? mohon petunjuk para master...=((

onang oning September 30, 2013 at 10:29 AM  

terima kasih sobat atas ilmunya

hamba allah,  February 12, 2014 at 2:27 AM  

syukran..mohon perkongsian ilmu..

Post a Comment

1. Berilah Teguran/Komen Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

© Hak Cipta Terpelihara 2008 [:: AlmansuQie ::]
http://almansuqie-tips.blogspot.com
Template Designed By: AlmansuQie™

Paparan Lebih Kemas Dengan Firefox